Aisssshhh, aktif pulak puan athi ni update pasal resepi. macam la terrer sgt masak. masak ala picisan sahaja sebenarnya. tp nak letak kat blog sbb dah alang2 ada label recipes yang dah dibuat sejak blog ni mula diterbitkan lagi...diterbitkan? publish ka? perasan sungguh. lantaklah, perkataan pun dah tak betul tp ai tak kisah...hehehe..(ni apehal mood menaip mcm lain pulak dah) isk!
Selalu dgr kakak-kakak ipar ku menyebut masak lemak sardin ni.. Atceli, klu dorang xsebut, tak tau agaknya kewujudan masakan ni. Bila sampai part dalam freezer dah takde ayam...so terbitlah idea nak try masak lemak sardin ni. senang je, google je resepi. Resepi inspirasi dari blog Azie Kitchen. Blog ni mcm best je, sbb byk gambar step by step. So, mmg ter-inspirasi lah gayanya. Resepi pun simple-simple je. Senang nak cuba.
Bahan-Bahan:
Satu tin sardin (tin kecik je makan 2 orang je pun)
Bawang Besar 1 biji
Bawang kecil 3 biji
Bawang putih 2-3 ulas
Kunyit hidup 2cm cmtulah
10 biji cili api (hehehe pedas terangkat lah!)
Santan
Ubi kentang- dipotong dadu/wedges
Terung
Garam sikit
Cara-cara:
Blend semua jenis bawang + kunyit hidup + cili padi
Masukkan bahan blend atas periuk dgn santan
Masak santan n bahan blend sampai pecah minyak
Masukkan ubi kentang dan biar sampai empuk. Tambah air ikut kepekatan yang diingini.
Bila dah empuk, masukkan sardin dgn sos dia sekali dan terung dan biar beberapa minit.
Campur garam or perasa
Tutup api...Siap la..
Senang amat I tell you! Boleh cuba bila2 takde idea or teringin nak makan. Patutla kakak2 ipar asyik dok sebut je, rupanya senang dan sedap. I letak terung sbb i teringin nak makan terung..hahah, tak pernah dgr plak masak lemak cili api ada terung, tp belasah je la kan...ikut selera sendiri :)
No comments:
Post a Comment
Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...