Wednesday, June 21, 2017

Tambah awning di porch depan rumah

Assalamualaikum semua, 

Ok. tak nak sapu habuk ke sapu sawang ke.. memang blog ni penuh debu pon.. I x sempat2 nak update. banyak gila benda x update. Dari birthday Ilyaas lagi.. sobs, will find a time to tulis balik everything yg terlepas. bukan ada orang baca pon except for husband sendiri. hahah. 

Demi memulakan kembali kegiatan menulis di blog, I nak share pasal kitaorg tambah awning kat porch kereta depan rumah. Sejak setahun setengah duduk kat rumah ni, kitaorg mmg bercita2 nak tambah awning. sbb mmg panas pon especially bila pagi. So kumpul la duit. bila duit dah cukup, terus segerakan urusan nak tambah awning ni. if tak, terguna kat perkara lain pulak. 

Sama mcm tahun 2015, we all pakai service dari orang yg sama jugak. sbb mmg dah puas hati dgn cara dia kerja dan hasil kerja dia. I malas nak type pepanjang, so I copy je dari entry fb/ig i ok..


One good service or product, deserve a compliment. This one, specifically for Mr Wong Iron Works.
2015: pasang grill whole house, awning dapur, awning sliding door tepi. (Can read my reviews and price comparison for 6 kedai iron works around Seri Iskandar, Tronoh,Station 18, Ipoh in my blog)

2016: received a big Raya hamper while I was in Penang (tgh pantang bersalin) ... Hamper from Mr Wong coz he said we bring him luck .. lepas job dkt our house, ramai cari dia..haha dah i letak dalam blog, ramai je orang google and terjumpa and contact dia..
our first raya hamper .. for last year..


2017: Pasang awning porch rumah. Mr Wong bagi special price to us .. ( Thanks Wong!). 
latest work by Mr Wong at our house



I still choose blue awning. 



redup sikit rumah kitaorg..klu x nak jemur baju pon risau2 kena hujan

from our master bed room

Dapat free of charge re-paint all the grills yg guna cat automaster.. they painted semua sbb dh mula nampak rusty.. we did not ask them to do that pon.. even, left few cans of the paint with us so that we can paint some parts that they missed by ourselves. Sbb we all kerja, so cannot tunggu kat rumah utk dia cat..
Wong re-paint parts yg dah berkarat
Top of all, Mr Wong and his team sangat lah honour TIME! Janji pukul 8.30pagi, pukul 7.55pg, Lori dah ready depan rumah nak pasang grill! Always like that dari 2015.
A polite guy and honest too. Definitely will come back to you for future iron works matters..
His contact number can be found in the next pic



No tu valid ok. I all contact dia pakai no tu je dari dulu sampai skrg..

Ok lah, nak type entry lain plak.. 

Salam 26 ramadhan. 

Review Ikhlas tak perlu bayaran..
heheh


Love, 
Athi

Wednesday, March 15, 2017

Rindunya nak menulis panjang2 kat blog

Dah sebulan lebih tak jenguk blog.
Kalau jenguk pon... biar je terbukak kat browser.
Honestly, nak sgt menaip panjang2 cerita macam2.
Dalam fon dah berkepuk gambar nak share kat sini.

Tapi ntah bila boleh buat.
Skrg byk sgt benda nak kena settlekan.
Dah masuk tahun ke-3 jadi tenaga pendidik ni, banyak benda dah kena buat.
tanggungjawab makin banyak.
students pon makin ramai.
markings tak sudah2.
project and supervision lagi.
But I am very glad for all that.
Semua tu rezeki dari Allah.
I suka kerja ni jadi kena focus buat betul2.

Anak2 plak makin besar.
Iyaadh dah mmg full time attentions seeker. Which I like.
Ilyaas Imani dgn kerenah masing2.
Salah ckp, merajuk.
Ataupun mula ckp umi tak sayang Imani.
Aduhai, pening nak handle.

Husband makin occupied dgn analysis phd dia.
Kesian tgk, tak cukup tidor nak laksanakan semua tanggungjawab di bahu dia.
Cuba nak ringankan bebanan dia, tp I sendiri pon menjadi tanggungjawab dia.
Kadang2 dgn dia pening kepala , I masih citer pong pang pong pang pasal masalah I.
Sorry Abang, nak buat cmne, u bestfriend I, I kena citer ngn u je la.

Imran dah selamat bernikah dengan pilihan hati dia.
Liyana nama adik ipar baru I.
Moga dorang bahagia sampai bila2. Kuatkan lah hati masing2 dlm proses pjj ni.
Insya Allah ada hikmahnya.

ok nnt tulis lagi.
continue work.

moga kesibukkan ini mendekatkan lagi diri yg serba lemah ini dengan MU Ya Allah ....

love,
Athi

Friday, February 3, 2017

Imani Hafiyya 4th Birthday

Imani Hafiyya dah 4 tahun sekarang. Alahai, budak kecik ni, makin menjadi manja dia. 
Sebabkan dia sorang je girl, mmg kuat la mengamuk, menangis and merajuk. 

Buat masa ni, nampak Imani ni agak dominan. Abang dia slalu kena mengalah. Bukan kata abang dia je, umi dengan ayah dia pon kena mengalah. 

Apepun budak kecik ni tetap menjadi kesayangan kami. Anak sendiri kan, tak kan tak sayang. heheh

So, birthday Imani kali ni mmg I dh plan awal. Sebab tak nak last minute baru nak order kek, pastu tak puas hati sbb x dapat kek yg cantik and rasa yg tak sedap sangat. Kali ni I survey home -based bakery sekitar seri iskandar dan decide utk order dari Pastri Love Bakery. 


Tuesday, January 17, 2017

Segari Turtle Sanctuary, Perak

Ni kisah tahun lepas, 2016. 
Hujung tahun aritu. 
Masa ni family dari Terengganu datang. 
2 adik ipar, mak mertua dengan tiga orang anak sedara dari Johor. 
Anak2 sedara ni datang dgn nenek and mak sedara dorang je, sbb my sis in law dan suami dia gi umrah masa ni. 

Masa hari kedua diorang ke sini, kitaorg dah mati kutu nak bawa ke mana. Plan asalnya nak pergi Taiping bawa budak2 ke Zoo Taiping. 
Tapi since semua orang pun macam malas nak travel dan kena bangun awal kalau nak gi zoo, kitaorg tukar plan ke Turtle Sanctuary je. 

Jarak dari rumah ke tempat ni ada la dlm sejam jugak sbb ikut jalan persekutuan je. 



Wednesday, January 4, 2017

Assalamualaikum 2017- Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum 2017! 

Alhamdulillah, masih bernafas, sihat dan dapat meneruskan kehidupan seperti biasa pada tahun baru 2017. Tahun ni saya akan berubah dari 2 series kepada 3 series. In less than a month sahaja, angka di depan umur akan berubah. Masha Allah! Kasihnya Allah SWT kepada kita semua, kepada saya dan semua pembaca yg sedang membaca tulisan ini.. kerana kita masih di beri nafas pada saat ini. 

maka nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan?" Maksud dari Surah Ar-Rahman yg diulang-ulang 


Tahun 2016 dah berlalu, tp tak dilupakan. Banyak pelajaran dan kenangan manis yg perlu di ingat (I owe myself an entry for 2016 close up review)

To year 2017, embark with love and support.