Sunday, November 18, 2012

3D Scan at KPJ Penang (Bt.Mertajam)

Assalamualaikum,

Just a quick update, sebelum saya terlupa. Hari Khamis lepas, husband, Ilyaas and myself pergi ke KPJ Penang, located dekat Bandar Perda, Bukit Mertajam untuk buat 3D Scan.

Dekat KPJ Penang ni, ada dua orang gynae. Dr Fawziah and Dr Ramesh. Kebetulan Khamis tu 15 November, just few days after Deepavali, so Dr Ramesh is not available. So we are left with only one option which is Dr.Fawziah. Lagipun, mmg prefer lady gynae la.

For 3D scan, no need to make any appointment prior to the visit. Kalau nak confirm, can call KPJ and they will direct you to Dr.Fawziah clinic. Masa sampai, kitaorg dapat turn no#4. Mula-mula register, kena amik berat and blood pressure. Nurse la yang amikkan. Then, bila dah turn jumpa doctor, nurse cakap baby tak leh masuk. Actually not baby, anak tak leh masuk. Tak kisah la umur berapa tahun pun,only patient and husband je. Ok, sedikit pissed off, sbb my first intention nak tunjuk kat Ilyaas adik dalam perut ni. Sebab hari2 bagitau dia ada adik dlm perut. N kalau tanya dia, adik mana, dia akan tunjuk perut umi. Okla, nasib Ilyaas nak pulak dgn nurse tu.

Bila masuk jumpa Dr.Fawziah, sedikit takut sbb she was like interviewing me about my first pregnancy and delivery. Sedikit pun tak senyum. Dalam pikiran ni dah rasa doktor ni mcm garang je. Tak sama pulak dgn dlm gambar yg ada kat website KPJ Penang ni. Paham la doktor needs to know about health history of the patient, tp cara dia bertanya tu mcm tgh kena interview. Tak kisah la, my aim is to do 3D scan je on that day. After that, terus scan.

Dah quite a while laying on the bed, scan was still using 2D mode. Then, my husband was still sitting dekat meja doktor. So, I asked the doc, boleh husband tengok,and she said, yes datang la tengok. (my husband pon cuak nak tengok sbb doc xjemput/ajak lansung, n with her character yg agak tegas n garang, tak berani la my husband pepandai nak menjenguk kat screen scan tu).. oh btw, doc tak bagi my husband tgk dkt same screen yg doc tengok, kena tengok dkt screen yg I tengok, means husband kena dongak leher dia la. Terkejut gak, sbb sebelum ni scan kat KPJ Ampang masa Ilyaas dulu, my gynae tak pernah la pesan jgn tengok screen saya ye.

Btw, mostly scanning mode dalam 2D je. Ada few times doc on 3D mode, contohnya nak tengok muka baby..Tp, baby kitaorg malu-malu, so nampak muka separuh je. Separuh lagi dia cover ngn uri. Memang tak berapa clear la image muka baby, tp seems like the baby is quite chubby:P Btw, berat baby was 1.3kg masa scan. Jantina pun dah nampak.

Doc cuba jugak utk alihkan muka baby dari uri, tp tak dapt. So, gambar 3D scan kitaorg dapat muka half je. btw, I was dissapointed with the printing, sbb print hitam putih, and sekeping pulak tu. I understand muka baby tak nampak, tp kitaorg bukanla nak tengok muka baby je masa scan, nak tengok bahagian2 lain jugak. I mean kita nk tau normal ke tak bahagian2 lain..Printing kat klinik biasa pun pakai glossy paper walaupun hitam putih. Kalau compare ngn KPJ Ampang Puteri, 3D image printing dapat kaler browny/orange on glossy papers. and dapat beberapa keping. Pissed off sgt bab ni. Sebab bayar bukan murah ok! RM150 untuk scan sahaja. tak termasuk RM120 consultancy! I know it's private hospital, but I've been to other privates too, charge paling mahal untuk consultation (read yang bagus dan memuaskan) ialah RM90. where the doctors greets u with smiles, tanya u ok ke tak..rather than this doctor yg tak senyum, muka stress je n charge me RM120 for consultation beberapa minit.

Worst part is, she really discourage me for VBAC. comparing my body size and my baby size, dia cakap patutnya orang tinggi mcm I senang je nak beranak, dah baby tak berat sgt. Tp disebabkan I tak leh normal aritu, so chances untuk I tak normal kali tinggi jugak. Highly Likely lagi dia cakap.
Sebenarnya, selain nak scan, I was also looking for doctor yg boleh support me for VBAC this time. And ingatkan Dr.Fawziah in KPJ Penang can help me with VBAC, but I dont think so after what she has consulted me, not based on my czer wound etc, just based on her assumptions. I am really hoping for normal delivery this time, kalau diizinkan Allah, n of course perlukan gynae yg supportive. Kalau scan nampak luka kat dalam tebal etc and mmg ada problem tak leh nak normal, then I understand and rela hati untuk dibelah sekali lagi untuk lahirka anak ini.

Emmm, oklah, that's all. This post is not purposely to condemn the doctor, but I am very disappointed with  the service given to me, not equal to the charged. And just to share with mothers out there yg tgh cari which hospital to go and do their 3d/4d scan. Btw, my cousin went to Bagan Specialist with Dr.Jason. I called Dr Jason for appointment, but upon seeing Bagan Specialist website that Dr Jason is expert in czer operation, I was a little bit reluctant nak  go on with the appointment, since mcm I ckp earlier la, I kalau boleh nak cari gyane yg supportive for VBAC.:P But, maybe korang yg kat Penang can try his service on 3D scan, sbb my cousin ckp it's cheaper.
Btw this is her experience buat scan at Bagan Specialist.
 
ok, dah la..
bye bye
gudnite.



24 comments:

  1. this is the main reason why i purposely opt for a male gynae sbb female gynaes...not all but most of them...they can be quite harsh. male gynae is 100% more gentle sbb they don't know how we actually feel.

    ReplyDelete
  2. exactly Alma. I never thought of that. I sampai ingt this doctor tak pernah mengandung n beranak kot, very harsh mcm xde own experience on pregnancy n delivery.

    ReplyDelete
  3. Hi,i pernah pergi ke dr jason utk scan my first pregnancy..talkative,nice,suka melawak,and kalo ank kita dijangka girl,dia kata siti nurhaliza or erra fazira..kalo lelaki dia kata rosyam noor..maybe at that time,aaron aziz tak glamour lagi kut..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. happening je bunyi dr jason ni., sori late reply, masa u tulis ni i dah dlm labour..

      Delete
    2. Betoi2..dr.jason best..ms sy dlu 2014 chekup ngn dr.jason bersalin lon ngn dia..dia akan ckp harini kita nak nengok aaron Aziz or erra fazira..hihi..

      Delete
    3. Betoi2..dr.jason best..ms sy dlu 2014 chekup ngn dr.jason bersalin lon ngn dia..dia akan ckp harini kita nak nengok aaron Aziz or erra fazira..hihi..

      Delete
  4. Different goes with me, my experience with dr. Fawziah sangat mengujakan. Monthly check up dr mula pregnant sehingga sekarang and memang untuk anak kedua ni pun mmg i dah booking dia untuk delivery. I had ceasar for first delivery but she always tell me kita cuba kelahiran normal kali ini. She look serious for the first timer but knowing her for long time, she is very super duper nice female doctor. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)
      maybe i first time jumpa dia. n we both x saling mengenali kot. so mcm takde chemistry dgn dia.
      after all she's famous, mesti ada good side jugak. glad that u comment.
      mesti senang hati kalau ada readers yg nak gi jumpa dr fawziah

      Delete
  5. I penah ada experience dgn dr fawziah sgt garang...nasib masa tu just buat d&c..tp mmg amahal,sekali dtg beratus,tapi ckp sebutir dua je..rasa not worth it..like everything that came out from her mouth cost a penny!hahaha

    ReplyDelete
  6. igt nk p kpj jugak....tp, byk komen yg tak best psl doc kt kpj tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wallahualam...
      ni experience i..tp ada jugak positive comments bout her

      Delete
  7. She looks serius.tp once u get to know her..she's quite bubbly and accomodative. Had 2 prior c section with her. Both due to diff. Reasons. She strongly encouraged natural birth. Frankly I still contacted via sms/ wassap for discussion.
    Anyhow don't know which gynae to opt for this baby. If delivered in kl surely PCMC ir Columbia Setapak..if blk kg..I chose Dr Fawziah.

    Sy ada share info pregnancy n omega 3 intake di blog saya jugak

    www.mamasyafi.wordpress.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Finally my third little bud made the entry to the world on 17/3. End up kat Columbia Setapak with Dr Marsita Mansor. Very nice 50 yrs old Obgyn.& sgt islamic..i love her...thinking of fourth LSCS dgn dia jugak la pas ni..heheheh

      Delete
  8. so, bole tanye finally u deliver kat mana & which doc? susah nak cari female gynae kat sebelah mainland penang nii..x byk choice

    ReplyDelete
    Replies
    1. i finally delivered in ar ridzuan hospital in ipoh. can find the links of this hospital in my blog too

      Delete
  9. Sy pn ada bad experience dgn dr fawziah...skrg i nk g jmp dia utk check up pn takut..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. perhaps kena change doc.kena rasa selesa dgn gyane kita..

      Delete
  10. Boleh kongsi x gynae mn yg ok kt penang .. ari tu mmg ada g check kt kpj ngn doc fawziah tu..scary la x senyum lgsg..charge plk mmg mhl...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dkt bagan specialist. dr jason. tp lelaki la. my two friends delivered there n he is very helpful..

      Delete
  11. Sy ada refer wife sy ke KPJ Penang. Ada dua O&G baru. Dr Lim Soo Soo (www.kpjpenang.com/drlim) & Dr Anil (www.kpjpenang.com/dranil)
    Dr Lim Soo Soo ada 4D Ultrasound Scan & Dr Anil ada yang terbaru 5D ultrasound Scan. Package Delivery pun ada (http://www.kpjpenang.com/promotion-detail.php?id=24)

    ReplyDelete
  12. Saya baru bersalin dgn dr.lim soo soo..and im a vbac mother..dr lim sgt2 sokong vbac saya..dan die sgt friendly..sgt soft..baik sgt2..definitely will deliver again my next baby with her!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh saya tau berapa kos untuk bersalin di KPJ? Sebab saya pun bercadang nak bersalin di sana. Saya book Dr. Lim Soo Soo jugak. Harap sangat doc ni support normal delivery. risau kalau ada yang jenis nak opt for czer cepat2.

      Delete
    2. maaf sy x pasti. sbb insurance cover A-Z

      Delete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...