Monday, December 30, 2013

Busy Box Ideas

Ever heard of busy box? or busy basket? or perhaps busy bag?

Those are things that keep your kids and toddlers entertained for at least few minutes to hours, depending on the contents inside the boxes, baskets or bags. I had first thought of these things when I was searching what I should bring for a plane trip with my two babies. Then, came out the term " busy box"... 

This is our very first busy bag, we used it while we flew from KL to KK and through out our trip in Sabah

it's actually just a small bag
my pocket file that I re-used for this purpose
And what's inside it were things like pencil color, coloring book, flash cards, teether for Imani who was 9m that time, ABC cards, and some straws for them to play. 

It was quite useful especially while we were waiting for the departure and to distract them while in the hotel. 

At home, we have a big green container placed under Ilyaas' reading table in the living room. And I let the kids choose what every toys they like and keep in the container. These toys will keep my kids entertain for at least 30 minutes to one hour everyday after we pick them from babysitter's house. So, both husband and I can take our bath, cook for dinner (if I'm not lazy :P) and do other house chores. At the same time, we can still watch over the kids who were playing in the living room. 
it looks like this..apart than ours is in green

I am planning to create few more busy box ideas since we have lotsa empty boxes in the store room. 
Perhaps like these pictures...

Interesting kan? but but but but.....

umi has to be creative...
and gotta need a helper to make sure these crafts ideas are realizable..

sebab umi is not born creative....

but I am a believer that I can develop those creative skills.....

Yakin boleh gitu!

ps: Ayah, would you lend me a hand to create these busy boxes for our IHs....?

Happy 28th Birthday Husband

Friday, December 27, 2013

Towards the end of 2013

It's 27th December 2013.. The final Friday for this year...MashaAllah, how time flies...
I've started my 2013 with waiting game for my little girl, who later arrived into this world on 21st January 2013. She's not just a wonderful gift of the year, but for my entire life, together with the arrival of my first son, Ilyaas. 

Had few memorable events through the year..went for short family trips (not a fancy one but near to our heart).. What I can say, this year has been a great year for my family and I. Alhamdulillah, we are granted with good health through the year (minus all the fevers, flu and cough). Down the lane, I've lost my two great supporters. Grandfather on my mom's side and grandmother on my dad's side. Just within few months. Semoga Allah mencucuri rahmatNYA ke atas roh mereka berdua.

To add sugar to the topping, I have ended my 2013 with a blissful family event. What's important is doing it together. I mean family. 

Last weekend, I've sent my parents and sisters in law to perform their umrah..How much I envy them..they can be so near to Kaabah, can visit the Holy Land. InsyaAllah, umur panjang, saya pon nak ke sana juga..So, it's gonna be one of my new yr resolution. Kumpul duit pergi Mekkah.InsyaAllah... 

sending them to tanah suci Mekah

The night before that, we had dinner at Putrajaya Lake Club.. Imani gave us such a beautiful smile every time she saw phones and camera.. Photogenic sangat! The dinner was nice and the food was really ok. Big portion, good taste and also we had the view of PM's office...

On the next day, I visited my friend who just had a tumor removed from her brain. Alhamdulillah she was more than well. Her positive attitude towards the tumor was amazing.

On Sunday, my cousin got married and all family members gathered in Putrajaya. Good moment. Tok was crying at the beginning of the wedding as she missed her late husband (my grandfather who passed away in February this year). 

Had few moments chatting with Tok Pa, apparently he is my cousin's uncle (on the father's side)
Picture taken from Tok Pa's fb
After the caremony at dewan, all of us berkumpul dekat my aunt's house. Sempat selfie with my two younger brothers...
Izzat and Amir
 And this weekend, my husband is going to turn 28 yo...! We had early celebration for him at Putrajaya with our nephews and niece. Makan simple2 je. Cheese Cake and Sate Kajang. 
Told ya, Imani was looking at the camera!
Happy advance birthday my other half. 

And on the way back to Ipoh, we made an impromptu plan to bring the kids for LRT ride to KLCC. And last minute decision was to spend few hours in Petrosains.
Btw the entrance ticket was RM15 for Adult Malaysian. RM10 for teenagers Malaysian. RM5 for children age 3-12 and free entrance for babies and infant. 

LRT ride ....Ilyaas was scared ! instead of excited..hahahha
Imani was sleepy. naik Putra terus sleep sampai dalam petrosains..
So, I think I would like to call an end for Year 2013...literally.. Thanks 2013. I will use the the last few days of this year to prepare myself for the upcoming year, be a better person, inside out...
Alhamdulillah for all I have in 2013 and Al Fatihah for my grandparents who passed away this year...

Thursday, December 19, 2013


Rezeki pastinya datang dari Allah. Kadang rezeki yg kita harap-harapkan datang tanpa di duga. Kadang kita tak mengharap rezeki tu datang, tiba-tiba Allah datangkan dia pada kita. Semua nya di dalam pengetahuan Allah.

Kita selalu minta bersungguh-sungguh supaya sesuatu rezeki tu di datangkan pada kita, saat2 kita amat kadang Allah lambat sampaikan pada kita. Atau Allah tak beri langsung pada kita. Tp, kita kena ingat, Allah itu Maha Adil. Apa yg kita mintak , bila tak dapat, tak bermakna Allah tak sayangkan kita. Allah berikan dalam bentuk lain dari yg kita mintak, dan kadang Allah tak beri pada kita, tp Allah beri pada anak-anak kita, pada ibu bapa kita ataupun pada cucu-cucu kita di masa akan datang.

Dalam urusan pekerjaan, Allah beri gaji sebab kita kerja setiap hari. Penat lelah kita. Sekarang ni, kalau kerja, mcm-mcm kena buat. Contohnya, pengenalan sistem KPI. semua agency kerajaan, n swasta semua ada sistem KPI. cukup hujung tahun, kena buat pengiraan markah. orang ni evaluate kita, orang tu evalaute kita. kalau dekat swasta, dalam KPI rendah beberapa kali berturut-turut, kena warning...kalau KPI masih rendah, boleh kena berhenti kerja. Adakah itu adil? hmmmm

Itu dari segi pekerjaan..klau rezeki dalam alam perkahwinan, yang paling senang kita lihat ialah rezeki seorang anak. Ada pasangan, senang sgt dpt anak. terus kawin terus pregnant..
Ada yg susah, atau pun Allah lambatkan sedikit..
bagi ibu yang nak melahirkan, ada yg dpt rezeki merasai nikmatnya bersalin normal. kemudian dapt lagi rezeki susu badan melimpah ruah, dapat lagi rezeki anak suka minum susu, tak kisah bottle feed or direct feed. Syukur Alhamdulillah.

Allah kan Maha Adil. Saya tak dpt lahirkan anak2 saya secara normal. tp Alhamdulillah, rezeki susu utk mereka mmg banyak setakat hari ini. Tapi ada setengah orang, rezeki melahirkan anak secara normal, senang sgt. masuk LR 3-4jam dah Allah tak bgi rezeki susu badan melimpah ruah..

saya nampak keseimbangan dalam setiap rezeki pemberian Allah. sebab Allah Maha Adil.
kalau nak tulis pasal rezeki, mmg panjang. semua benda yg ada di sekeliling kita adalah rezeki. dan saya pun bukan ustazah nak tulis secara details. tp just nak nyatakan dalam setiap perkara, kita kena redha, sabar dan syukur. rezeki itu milik Allah.

Dia Maha Pemurah. Dia Maha Kaya. Dia Maha Adil. Dia Maha Mengetahui.

Thursday, December 12, 2013

Cecair Ajaib dari GAVISCON utk pregnant mummies =)

Assalamualaikum and Good Morning  semua =)

Korang semua yang pernah pregnant, sure pernah rasa macam mana rasa heart burn @ pedih ulu hati kan? 
I've been experiencing it for 37+39 weeks for both of my pregnancy to my kids. 

I ni jenis sejak mula pregnant sampai habis bersalin, akan terasa heart burn tu...Nak buat mcm mana kan, but sadly during the time I was pregnant back in 2010/2011 and 2012 (whoah my body has work a lot then), I tak tau pon ada ubat untuk kurangkan rasa pedih ulu hati ni..Poor me kan? tanggung je la sakit heart burn tu.. sakit ni akan makin terasa time lepas makan, time nak tidur, or even time tgh tidur. 
Yela, logically, our rahim is membesar, and squeezed other elements in our body...

Ok, let me tell u few reasons macam mana pedih ulu hati boleh terjadi...Korang kena baca ok, sbb ni penting..kita selalu ignore but if we can try to avoid, maybe pengalaman pregnant tu lebih bermakna..kan?

  1. Perubahan hormon dalam badan, di mana hormon progesterone mengendurkan otot-otot badan ketika kehamilan untuk memudahkan asid perut mengalir ke ruang esofogus.
  2. Baby dlm rahim kita tu dok membesar kan, n setiap hari akan ambil space dlm badan kita ni..Bila baby makin besar, baby akan tolak acid perut lebih dekat ke rongga esofogus, and menyebabkan berlakunya pedih ulu hati...(hmmm, my worst heart burn sampai tak boleh nak berdiri tegak, sebab pedih sgt2 masa pregnant 7-8 bulan..seksa betul masa tu
  3. Pemakanan and aktiviti harian mummies ketika hamil pon menyebabkan pedih ulu hati ni terjadi kena makan sikit2 tp kerap..

Okla, daripada I type panjang2 pastu membosankan, jom kita baca infographic yg comel lagi penuh maklumat pasal heart burn atau pedih ulu hati ni...

dan sekarang ni GAVISCON dah ada cecair ajaib untuk membantu ibu-ibu mengandung yg mengalami pedih ulu hati ni...

(kenapa I tak tau kewujudan cecair ajaib GAVISCON ni masa I pregnant? sobs sobs sobs)

eh, info lanjut korang boleh check di website GAVISCON yer....

korang tau kan, klu kena pedih ulu hati ni, tak kira siang or malam...

jadi kita boleh je amik cecair ajaib GAVISCON ni sama ada siang or malam..

tapi kan, setiap pregnancy tu adalah berbeza..Setiap mummy pon, sebelum start ambil cecair ajaib GAVISCON ni, sila tanya doktor dulu k..sebab kita tak tau reaction badan kita...better to ask doc first...=) ala, apa2 ubat nak consume time pregnant, mmg kena doc dulu....

ok, hopefully mummies yg tgh pregnant tgh ada heart burn boleh cuba la ni...I will try kalau I pregnant no 3 nnt...

*ps: thank u Gaviscon*

Wednesday, December 11, 2013

11/12/13 and over the last weeks

Tarikh cantik
ramai orang kawin hari ni..
termasuk Cik Ta kita..
tapi rumah I takde Astro , tak dpt tgk live update akad nikah Cik Ta...
tak kisah sgt pon, saje nak amik tahu perihal artis.alaaa, korang pon camtu kan? 
mesti suka baca gosip2 artis..adatla tu..

mcm dah seminggu tak tulis blog, idea n masa takde..
takpe kot, bukan ada sesape pon rindu nak baca blog cap ayam ni..
arini saje nak type entry sebab tarikh cantik...huahuahua, 

masuk hari ni dah 3 hari husband-less, sobs sobs sobs..
rindu ler..lain la klu xde husband kat sebelah kita..
mcm kekok..
kagum ngn korang2 yg pjj, or husband keja jauh atas kapal ke atas rig ke..
tabah sungguh hati korang. 

tp alhamdulillah anak-anak ok jer.dorang tak merengek meragam. 
dua2 behave molek je. 
dengar cakap, rajin kemas mainan..

sempena tarikh cantik ni, nak dedicate gambar kat bawah ni to the love of my life..

my husband, my perfection

and here are some activities we did over the last weeks

My fridge has been to packed with fridge magnet. Ni gambar on side depan je. penuh magnet bergambar
side tepi pulak penuh collections fm both from husband n myself masa kitaorg study dulu..
then masa kitaorg gi kerja sama2 time bercintan cintun
ada jugak orang bagi
both of us think that we need a special magnetic board utk susun atur fm yg ada..
ilyaas suka kutip dan main..
some of them dah pecah :( some dah tercabut magnet...nasih boleh diselamatkan lagi..

and this one, is my new wedges in shocking pink. 
mak mertua hadiahkan..
cool giler kan mak mertua i hadiahkan kasut kaler pink.

sampai skrg tak berani nak pakai pi uni..
ilyaas je bergaya dulu dlm rumah.

and my little baby is not so little anymore..
dah nak masuk 11 bulan in 2 weeks..
sob sob cepat nye adik membesar. 
jom sama2 kita ukur milestone kita ye dik.
makan dah nak mcm orang tua. semua benda nak makan.
bercakap tak pandai lagi. 
berjalan tak pandai lagi. 
suka bertatih je. 
dah pandai turun naik katil. tp takut dia tergolek sendiri jer. 
minum susu bagaikan puteri raja setiap malam. 

last two weeks pegi putrajaya/shah alam. 
sempat melawat buah hati kesayangan kami sekeluarga. 
Zarifa sayang
masa ni Jippa baru keluar wad sbb ada lung infection.
dia kena sedut oksigen baru ok..
Jippa my tough girl
Jippa baru turns 10 months old minggu lepas..

dan ini tuan blog nak selfie kejap...hahahah

ok dah bye...

nak sambung drawing...

Wednesday, December 4, 2013

Nursing cover with bag


 Myhafiy Blogshop (kedai kecik kami) sekarang dah sediakan beg berzip untuk simpan nursing cover. Bag ni dijual bersama dgn nursing cover. kiranya come with the package la. sebelum ni kitaorg tak bg beg sbb selalu tak berkesempatan nak jahit bag ni. Bila dah try and error, we finally decided sediakan bag sekali dgn our nursing cover. Bag ni guna plain fabric dan kitaorg letak matching ribbon from fabric yg sama dari nursing cover.  mcm kat gambar bawah ni. comel kan..

Bila dah ada bag ni, senang nak simpan n make nc kita tak tertinggal. senang simpan dlm handbag or bag baby. boleh guna bila2 masa je...for sure nampak lebih kemas n bergaya..beg ni pon korang bleh guna utk isi benda2 lain bila dah tak breastfeed baby nnt..simpan make up ke...buat pencil case ke...

walaupun kitaorg tambah beg ni dgn nursing cover, harga tetap sama tau. tak de extra charge. 
cuma RM60. kain mmg dari kualiti yg sgt elok. It's a Swiss Cotton. Lembut, tebal, tak jarang, sejuk, breathable dan corak pon cantik2. 

bgi yg tak pernah tengok camne rupa nursing cover ni

taaaa daaaaaa

itu saya menggayakan nursing cover...sambil endap2 anak kat dlm cover tu...dun worry, baby tak lemas dalam tu. ada ruang utk bernafas n kita boleh monitor n tgk mata anak sambil menyusu...=) priceless moment 

ni pandangan sisi, nampak kan nc kitaorg cover badan depan belakang tepi kiri kanan

luas pun luas, xperlu segan2 kot2 ternampak pinggang or perut kita...
sgt memenuhi keperluan ibu2 muslimah , insyaAllah

For now, fabric boleh dipilih dari album kitaorg kat fb

and kat bawah ni kain2 terbaru dlm koleksi yg ada

sapa nak order, boleh pm kat facebook page ye

atau just tinggalkan email korang kat comment bawah entry ni..


Happy breastfeeding mummies =)

Monday, November 25, 2013

A happy weekend and doa for Zarifa

Assalamualaikuuuummmm semua,

Dalam usaha nak up entry ni, kena seru mood blog supaya datang sekejap...Susah benor nak dpt mood sejak dua menjak ni...Menandakan otak saya sekarang dah sibuk dgn benda lain...

Sibuk sibuk pon, weekend tetap best...Weekend mana pon, walau pon busy camne sure best sbb dpt berada 24 jam dgn anak-anak...masa yg ada 48 jam dgn dorang ni je la sebenarnya masa utk kita belek dorang...masa ni la nak teliti telinga anak, buang daki-daki, potong kuku, check gigi dorang kuning ke tidak. klu tak hari2 gosok gigi tp tak la sental gigi..heheh..

back to the title, weekend aritu adalah first time utk Imani pergi main indoor playground. Last time pegi, Imani dlm perut lagi, masa tu gi dkt Aeon Station 18. This time, pegi kat Ipoh Parade, lepas baca blog mak arissa, baru tau kat Ipoh Parade pon ada playground ni.

Imani main percuma je. Ilyaas kena bayar rm5 utk 20minit. kalau weekdays, rm4 utk 20 minit. 
Dekat Station 18 lebih untung, bayar berapa belas ntah (kena baca balik entry lama ni), utk one day entry. 
tp kat station 18 sebab ramai orang pegi, lebih terdedah la anak-anak pada jangkitan dari budak lain. Ilyaas dulu kena kudis kat tangan dia lepas main kat Aeon Station 18...pengalaman tak mau dh gi situ..

Kat Ipoh Parade ni mmg tak ramai orang. aritu ada 2 orang je adik beradik main sekali ngn Ilyaas n Imani. 
Lepas main terus basuh tangan dorang tanpa berlengah dgn sanitizer dettol. 

Sempat gak singgah popular. tak beli apa pon tp saja pusing dlm tu. Ilyaas excited tgk buku. 

My kesayangan...
Comel sgt tgk Imani dlm telekung purple tu...Geram. dah la pandai senyum nampak gigi camtu..

mcm nak gigit je pipi dia..

Petang smlm, sempat buat muffin coklat utk Ilyaas. Sebab Ilyaas suka buat dialog 
" Ni kek umi, ni kek ayah, ni kek adik"
"kek Ilyaas yg bawah"
setiap kali baca magazine Asuh yg ada cerita ' The Bakery Truck'
Senang je nak gembirakan dia..
bila dah buat muffin ni, mesti la banyak dpt. so bagi kat babysitter and jiran dia. 
Ilyaas makan 2 ketul je pon. saja hias iyak2 nampak mcm nak party pulak..

On the other side, my little angle from heaven, Zarifa x berapa nak sihat the whole last week. Kesian Zarifa. 

Dia kena lung infection. with her edward syndrome and heart problem, sangat-sangat lah merunsingkan parents dia. Zarifa admitted dan lepas dpt bantuan oksigen, mama Zarifa kata she looks better. InsyaAllah arini Zarifa dpt balik rumah dah. 

Tak percaya how a true fighter she is. And kalau nak tgk kuasa Allah SWT, saya tak perlu pergi jauh-jauh...
Saya just perlu renung dah fikir balik pasal Zarifa saya. Apapun prediction doctor, kuasa Allah SWT tetap kuat. 

Doa saya utk Zarifa....

" Semoga Jippa tak sakit bila minum susu, supaya Jippa tak sakit bila Mama masukkan tiub dlm mulut ke perut Jippa, semoga tidur malam Jippa nyenyak dan tenang, semoga Jippa tak sakit di jantung bila darah mengalir keluar masuk, semoga Jippa tak rasa sesak nafas lagi, semoga Jippa dpt mula makan dan dapt cepat membesar..semoga Jippa menyenangkan Mama n Ayah Jippa, semoga Jippa menjadi kekuatan Mama, kekuatan Ayah, kekuatan kita semua...semoga Jippa boleh tersenyum, dan bersyarah mcm selalu. Umi Athi harap, walau sedikit sumbangan yang Umi Athi dpt berikan, semoga susu Umi Athi dpt membesarkan Jippa..Dapat mengalir dlm darah Jippa menjadi pembantu dalam proses pembesaran Jippa"

Doa saya utk Mama dan Ayah Zarifa...

Semoga Abg Min dan Kak Ezri sentiasa sabar, tabah, gigih, dan ikhlas dalam menjaga anak istimewa seperti Zarifa. semoga semuanya terbalas. semoga orang yg tidak memahami keadaan Abg Min dan Kak Ezri tak akan bertanya soalan-soalan yg melukakan hati kalian berdua.juga hati adik beradik Jippa yg lain, juga hati kita semua sebagai ahli keluarga...Semoga Allah berikan inner strength utk kalian berdua melaksanakan tanggungjawab memberikan yg terbaik buat Zarifa...

Kawan-kawan yang baca entry ni tolong amin kan doa saya ye...

thanks in advance buat semua yang meng-amin-kan doa ini...

May Allah bless all of us...

Happy productive week ahead , InsyaAllah

Wednesday, November 20, 2013

You raise me up

"Kakak, susah tak study?"

"Kakak ok ke?"

"Kesian anak ayah, penat...."

I miss the person who always ask me these kind of questions wherever I saw him..

Kadang kadang rasa ayah treat me like a school kid, despite of I'm having kids on my own already.

Bila balik rumah ayah, ayah akan cuba sedaya upaya utk make sure I am not struggling to live. Ayah redha and restu je bila anak sulung dia tibe tibe nak berenti kerja dan sambung belajar. Walhal, he was the most excited person in the world bila anak dia dapat kerja. Kerja 'besar' la waktu itu, kata orang.

Ayah orang paling risau (selain mak) bila anak perempuan tunggal dia dua kali masuk operation room. Tapi dia buat-buat cool je.

Sometimes, honestly I feel like ayah suka tanya soalan yg dia dah tahu jawapannya. Or perhaps, he just wanted to hear the real truth from my mouth. But myself, always tak nak risaukan ayah, will answer it the other way round...

"Kakak, susah tak study?"

- Ok mana2 pun susah jugak. kerja pun susah jugak...

"Kakak ok ke?"

-Ok je. I'm happy. 

"Kesian anak ayah, penat...."

- Biasala tu yah...nak buat camne..InsyaAllah semua ok je.

Setiap soalan ayah, I will answer ok je...mesti ayah tak puas hati dgn jawapan tu..but I believe when I answer that way, ayah will stop worrying about me..about my kids...

My dad, never asks me bila kakak nak habis study... thanks for that ayah..kakak memang tak de specific answer for this question...huhu..I'm trying....

Bila teringat, since day 1 at school...ayah orang yg sentiasa ada..mak jugak...
day 1 at school, ayah teman waktu rehat. he bought me nasi lemak sebab kesian tgk anak dia makan buah jambu je waktu rehat.
sepanjang kat kinddy ayah tolong pakaikan tudung pagi2 sebab mak keluar rumah lebih awal. mak kerja jauh waktu tu. write about him, i need days...perhaps months...

he is definitely a person who raise me up through my ups and downs...together with mak..

When I am down and, oh my soul, so weary;
When troubles come and my heart burdened be;
Then, I am still and wait here in the silence,
Until you come and sit awhile with me.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up... To more than I can be.

You raise me up... To more than I can be

That's my dad.

*should call him now*

Wednesday, November 13, 2013

Rambling for today


sepuluh kali type satu ayat.sepuluh kali gak delete. 

ni mmg kes takde idea nak tulis. 

emmm idea ada, tp xde mood nak menulis blog. 

feeling tak de. 

rasa nak cerita cerita jgak..

tibe tibe rasa perlu ke share kat public? 

perlu ke letak kat blog?

so amik pendekatan mudah, keep it for later. 

cuma peringatan utk semua ibu yg menyusukan, 

jgnlah korang tertinggal pump atau sebarang peralatan pump. 

merana ok. 

demam bengkak susu sgt tak best. 

dlm pantang tak rasa, ni anak dah nak masuk 10bulan baru merasa. 

pening kepala...dah pump sampai takde apa keluar pun still dok rasa bengkak lagi..

Tuesday, November 12, 2013

Happy Birthday Ayah

Happy 55th Birthday to my beloved Ayah..

semoga ayah sentiasa sihat, dan panjang usia...

Love you so much


sayang ayah

Wednesday, November 6, 2013

Trip to Legoland, Johor

hip hip hooray, Ilyaas and Imani dah sampai ke Legoland Malaysia.

Long weekend aritu, kitaorg pegi Johor. rumah my sil. kebetulan my parents in law ada kerja kat sana, so plan asal nak balik ganu ditukar ke pergi johor. maka, kecoh meriah and bersepah la rumah kakak ipar... 

Legoland bukak pukul 10pagi. Pukul 8.30pg, husband dgn abg ipar dah pegi beratur nak beli tiket awal2. 
ingt orang ramai la, rupanya tak panjang pun line nak beli tiket. ktaorg plak, pukul 9.30 baru keluar rumah. dgn budak2 semua, bagi chance dkt mak2 budak masa bersiap lama sikit. 

sebenarnya boleh je nak book online and dapat discount 20%. provided kena booking 7 hari sebelum tarikh nak pergi legoland tu. Memandangkan kitaorg buat decision nak pergi dlm 5 hari sebelum, so kalau beli on9 pun tak dpt discount. better beli kat kaunter since boleh dapat discount warganegara bila tunjukkan mykad/mykid. 

Masa kitaorg sampai tu belum kol 10pg lagi, so dapat menyaksikan orang beratur siap2 dpn gate legoland tunggu gate bukak. mostly yg dtg nak pergi waterpark. sebab waterpark baru bukak. kitaorg xpegi waterpark pun. 

dah masuk tunggu bawah pokok. tunggu pemandu pelancong aka biras i pergi park kereta. kitaorg mmg dah malas tgk map segala sbb dah ada local people yg dah hafal setiap penjuru dalam legoland ni. 

bagi sesape nak sewa stroller, boleh sewa kat dlm ni. utk single stroller rm35. kalau double stroller rm45. dia bukan stroller mclaren ke quinny ke sweet cheery ke..dia stroller mcm kat aeon takla besar sgt. nak draw duit semua dun worry kat sini ada ATM. 

cuaca masa time kitaorg pergi ni agak panas. matahari tak nampak sgt, tp cam terik bahang. rupanya nak hujan tgh hari tu. tak banyak pun rides yg kitaorg smpat naik. sebab setiap satu rides yg kita nak naik tu, kita kena beratur tunggu giliran. part beratur tunggu giliran tu tak berapa best sgt la. sbb kadang2 line panjang, pastu dgn budak2 lagi, mmg tak berapa sesuai la. 

untuk rides bg kids below 3 yrs old mmg tak banyak. kalau ada pun, parents/orang dewasa kena teman. Ilyaas sempat naik train dgn boat je. nak naik boat tu punya la lama beratur. tp worth it, Ilyaas happy sgt dpt drive boat sendiri. 

Imani plak, naik train je. the rest dia dlm stroller. or berdukung. tak pakai baby carrier sbb panas. 

Umi plak sempat naik roller coaster satu round je. boleh tahan takut. tp best. huhu..

adik ipar i beli gambar atas roller coaster tu..hahahah..muka sorang2 mmg mendebarkan...

oh satu lagi umi naik train teman ilyaas. 
ada gak train utk family, yg tu kitaorg semua naik.dia bawa pusing sekitar legoland..
eh eh umi naik tower jugak. dpt tgk legoland dan kawasan sekitarnya. tp baby below 1 yr tak leh Imani duduk kat bawah dgn ayah. 

dgn clown...huh. tgk gambar ni rasa gemuk gila. pipi tembam kebabom...

mmg tak banyak pun amik gambar. sbb seriously tak sempat dok handle budak2 ni. ada total 6 orang budak2 yg kitaorg bawak. dah la dorg punya excited nak dtg legoland sampai tak nak breakfast. masuk legoland bukan main lapar n moody. nasib la kakak ipar dah bekalkan goodies bag sorang2.makan la snek2 dulu. 

kalau bli tiket kat kaunter, dpt voucher makan rm10. tp kat dlm legoland ni, harga makanan boleh tahan mahai la jugak. ice blended pun rm10.. tp kitaorg kan gi ramai2, so kumpul2 voucher tu dpt beli pizza sebijik  besar. alas perut masing2.

pukul 2 cmtu, hujan turun. lebat plak tu. masa tu kitarog dah dkt bahagian kids and baby. so lepak kat situ je la lagipun berbumbung. biar budak2 main lego kat situ.mcm playground besar penuh lego..excited gila sorang2. makan semua kat situ. ada baby room/nursery jugak, tp tak sempat masuk sbb nak cross dah hujan..tunggu lama sgt hujan tak berenti, kitaorg pun decide nak balik, redah je la hujan..sangkut imani kat baby carrier, selumbung kepala dia ngn towel...alhamdulillah, xde sapa demam lepas tu..

tp rasa kejap sgt gi legoland. honestly tak puas langsung main kat sini. 
next time anak2 dh besar kena datang lagi la. baru semua boleh main sampai muntah...hahaha. umur2 dorang ni rasanya bawa gi Puteri Harbour Family Theme Park je kot..indoor and lebih sesuai utk anak2 kecik ni. 
 kedai lego pun tak sempat masuk..
klu tak merasa Ilyaas Imani main lego baru ...hahaha (jimat duit ayah)

tp petang tu pi JPO pulak...
so paham2 je la..

kalau korang plan nak gi Legoland, I suggest bacalah tips ni dulu

di karang penuh dgn pengalaman oleh kakak ipar i yg dah terror ngn legoland ni

I copy paste letak sini k


  1. After you pass through the entrance, you’ll be greeted by ‘The Beginning’, with Legoland merchandise store and The Cafe on your left, and mini market and reception on your right. Go to the left side of the park (to Lego Technic) if you are a family with older children (who would meet all the height requirements). Proceed to the right side of the park (to Lego City) if you come with younger children. 
  2. You’ll be amazed by the miniature of landmark buildings in Miniland, situated at the heart of Legoland, right after The Beginning. But you can always take picture later after you have completed all the rides. 
  3. Board Legoland Express first (at Legoland City) since even babies are allowed on this ride, if accompanied by adult of course. The train will take you around the park.
  4. Bring your children to Duplo Playtown (shaded area) in ‘Imagination’ if you are sick of queueing and just want to watch your children having fun by themselves (suitable for toddlers and preschoolers).
  5. You can find many activities that do not involve ride or roller coaster in Imagination land. 
  6. Baby care and prayer room are also located in this area. 
  7. Bring gigantic golf umbrella, drinking water, lots of tissue papers (or face towel because you’ll be sweating like hell), hats, and also don’t forget to put on sunblock with the highest spf that you have. 
  8. You can always rent a stroller or double stroller if you forgot to bring yours. 
  9. Well, of course the foods in Legoland are expensive, what do you expect? If you are short of cash, there is always Maybank ATM machine near the entrance.