Monday, July 8, 2013

He's leaving for Tawau



My brother is now on his first flight experience to Tawau. Will be landing at 10.30am today to a new place where he's going to start his new phase of life. Well, kitaorg adik beradik memang tak pernah naik flight, honestly none of us pernah naik flight masa kecik-kecik. Jadi, naik flight untuk pertama kali adalah something very memorable to us. Myself took my first plane ride masa umur 19 tahun, to Miri. 

and now my brother's time to fly to Borneo, but different part of Borneo. It's Tawau. at the age of 22, to start working as Assistant Manager for SimeDarby Plantation. His work place will be Estate Jelata Bumi, Kunak. 2 hours drive from Tawau Town. 

Takde apa-apa pun yang nak sedih. Infact all of us rasa proud of him sebab berjaya habiskan study, terus dapat kerja within one week of graduation. Tapi biasala, experience first timer untuk ke tempat orang, tanpa anybody yang dikenali, and Ramadhan is approaching, so sedikit sedih jugaklah, especially for my parents. Myself pon sedih jugak. kalau fikir dulu I flew many-many times to Miri, to Perth, to Melbourne, to USA, Hong Kong, Singapore yada yada.. tp semuanya berteman. Pergi sebagai student lain, semua disediakan. 
Pergi waktu bekerja, I was lucky got friend to accompany (yet that friend turn out to be my husband now!)

Imran, my brother. in the middle with his friends during their graduation 

It's ok. He's flying as an executive. an employee for SimeDarby. so everything is provided. Transportation and Accomodation semua dah ready. 

I'm not worried pun actually. Just bila terkenang kesusahan adik yang seorang ni dari kecik sampai ke besar dari segi pelajaran, I feel sebak. Tp kalau kita yakin rezeki Allah sentiasa ada, InsyaAllah, kita di jalan yang benar. 

Imran is not a super genius student at school. Rarely got opportunity like me. like my other brothers. 
Siapa sangka dia akan bekerja jauh dari family. Rezeki dia kan. Untuk melihat tempat orang. 
Jangan kau bawak balik gadis Tawau sudah ya! 
tapi kalau betul jodoh dia orang sana, kitaorg ok je. 
tp yang kat sini camne? Ehems...


The boys during his graduation. semua kena hantar merata-rata. 
Selamat bertugas la korang semua. 
Some of them dah mcm adik jugak to me. Sebab ada yg selalu ikut Imran balik Penang time cuti. 

Apepun, nanti when u have internet connection and read this entry, Kakak wishes you all the best! 
Enjoy la fasting kat tempat baru, raya kat tempat baru. 
Dulu kan abang selalu jealous dengan kakak selalu pergi tempat orang. 
Now it's your turn!

Remember, I always tell you


Kita akan fly (read take plane ride) with our own effort!
Tak guna duit mak ayah.


It's more meaningful kan? =)








3 comments:

  1. GOOD LUCK MERANG (ORG TRG PANGGIL IMRAN MERANG HEHE)
    KJ SMPI LMBT KLIA SEMLM KALAU TAK SMPT JUMPA PARENTS ATHI. INGT KE NK G AWAL NK BWK HANAMZAR MAIN PLAYGROUND TP BIASA LA TONET2 LMBT GAK SMPI HEHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah apa masalah kj caps lock ni...
      dorg pun kol 7 dah bertolak balik penang dah..
      mmg xsempat jumpa la.
      merang mcm marang.

      Delete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...