Sunday, November 1, 2015

Pengalaman beli Hood & Hob




Since dah decide untuk buat kc, kerja I ialah google pasal hood and hob. 
Oven memang tak termasuk dalam pakej untuk dibeli kali ni. Kita pakai dulu oven comel yg ada since hadiah kawin dulu Banyak forum I baca pasal hood and hob ni. 
Survey harga melalui lazada, rakuten, online shop and blog2 orang. 





Budget agak limited sebenarnya. Benda hood and hob ni kalau nak beli jenis chimney mcm dalm pic kat atas ni, kena lebih dari RM1000 at least. Kena tengok jugak warranty berapa lama, berapa suction power, apa free gift yg kita boleh dapat masa beli, as well as material yg digunakan. 

Lebih 2 minggu jugak baru I decide untuk beli hood and hob ni. 
Minggu lepas survey online and beberapa kedai di Ipoh. Tak jumpa yg menepati bajet dan suction power yg I nak. At least 1000m3/h ke atas. And harga both hood and hob tak melebihi Rm1700 kalau boleh, with a trusted brand. 

Dengan budget mcm tu, memang tak berapa boleh nak tengok brand2 Italy or Germany like Rubine, Zenessi, Fotile (lagi tak leh pandang lah). Mulanya dok survey baca forum for brand Elba, Electrolux, Morgan, Rinnai and Zanussi sahaja. Ada jumpa Morgan hood and hob RM998 je kat Lazada. And Elba RM1480 hood and hob kat kedai di Ipoh. 
Tapi nak beli online I fikir berpuluh kali la melibatkan jumlah yg banyak mcm tu, plus barang yg penting.. terfikir what happened if the glass pecah during delivery, sapa akan tanggung. and malas nak ke post office angkat barang. sebab confirm poslaju tak deliver ke rumah besar gedabak mcm ni bila orang pun takde kat rumah time dia hantar. 

Selain tu still was-was nak amik tempered glass hob atau stainless steel hob. Yang pasti reason tak nak amik tempered glass sebab dah beberapa bloggers cerita pengalaman diorang yg glass dorang pecah. Satu tu brand morgan,another one brand electrolux. 

Malam minggu I amik masa survey kedai2 di Ipoh melalui online. Al maklumlah, Ipoh bukan KL or Penang, so tak berapa banyak choice. but I come across website The Houz Kitchen & Bath. Banyak jugak pakej promotion kat sini and ada cawangan di Ipoh. I note down few candidates untuk hood and hob yg masuk dalam range harga yg I nak. I was quite determined untuk ambil stainless steel hob as my stove. Yang I listed out were brand Rubine and Rinnai. Yesterday, I ajak husband ke kedai ni. Waze je, rupanya dalam 18km je from our house. :D 


Inilah kedainya.
  Alamat No 6A & 6B, Jalan Sultan Yussuf, 30000 Ipoh, Perak. 

Kat kedai ni, I tunjuk my list to the sales assistant and dorang check dekat katalog, sebab semua yg I nak tak ada dekat display kedai since they are stainless steel. Kat sini jugak dorang demo mcm mana nak guna hood and tunjuk pasal safety valve dekat hob. I baru tau kewujudan safety valve ni. At one point, agak terpengaruh untuk beli hob with safety valve. Sebab kalau ada kuah/masakan tertumpah dalam api waktu memasak, api akan padam serta merta. 

First place, I dah jadi nak order Rubine Sapphire Hood and Rubine stainless steel hob. which will cost me RM1710 after discount. Diorang call HQ kat KL untuk check stock hob, unluckily habis. So, dorang suggest ambil Rinnai.... Suddenly, one of the sales assistant cakap lebih baik I amik pakej Firenzzi (from France) yg tgh ada promotion dekat website as well ada display di kedai tu. 




Ini rupa Firenzzi Hood yg I choose. 1300m3/h. 
Bukan jenis oil cup dan bukan juga jenis mesh filter. 
Ni jenis stainless steel filter yg I perlu basuh dalam sebulan sekali or maybe more depends dengan berapa heavy kegunaannya. Cara basuh pun lebih mudah dari mesh filter where I just sabun mcm basuh pinggan je. Tak perlu rendam dalam warm water like mesh filter and this one boleh berus/tonyoh dengan sponge. Mesh filter tak boleh berus/or tonyoh ngn sponge. 

Dapur or hob pulak I amik yg pakej Firenzzi ni bagi je. Which is two burners, bukan mcm dekat showroom yg 3 burners (as in picture). Mine is mcm dalam gambar atas ni sebelah kanan. 

Takde safety valve pun, tp lepas discuss dengan husband and dgr advice dari Devi, sales assistant yg assist we all kat kedai tu, tak perlu sgt pun safety valve tu unless kita jenis masak pastu tinggal sup/kuah mendidih atas dapur sambil pergi mandi etc. 

Kalau kat website dorang, harganya 


Dekat showroom I dapat further marked down... (yeeeaaayyy)

so dapt RM16XX

A good bargain I guest sebab puas hati dapat tengok barang depan mata sebelum membeli. After that dapat assistant from the shop assistants, dapat tengok demo dulu macam mana nak operate the hood. 
And I baru tau brand Firenzzi ni from France, so dapat gak pakai brand Europe hahahaha. 
Bukan tak sokong brand Malaysia tapi saja ngade2.. 

This one dapat 5 years warranty both untuk hood and hob. Kalau Elba or Electrolux, warranty maximum can go up to 3 years only, dan hanya untuk hood sahaja. Kalau hob, 1 yr je. 





Dapat this 8ft aluminium coil untuk pemasangan nanti. Actually dalam pakej ni dah dapat yg pvc coil, tp orang kedai ni ckp dorang bagi yg aluminium untuk free gift coz aluminium ni lebih elok. yg jenis pvc lama2 dia mengecut. Ok la jugak, nak beli 8 ft aluminium ni mau seratus ringgi ke atas jugak.. 

That's all la pengalaman I mensurvey dan seterusnya membeli hood and hob ni. 

Kalau ada homefair, lagi good bargain I guest. Sebab biasa dorang jual pakej sekali ngn oven, n boleh dapat RM30xx ++... 







9 comments:

  1. Your contents are more then sufficient for me. Rinnai Malaysia

    ReplyDelete
  2. Salam...nak tnya mcmmana pengalaman pakai brand ni...ok ke x?sy tgh survey hob n hood..

    ReplyDelete
  3. wslm. so far dah setahun pakai sy rasa sgt selesa.. kerja memasak jd lebih mudah (actually kerja pembersihan lepas masak) sbb minyak yg tepercik keluar dari kuali sgt minimal.
    cara nak basuh pon senang je

    ReplyDelete
  4. salam sis..yang sis beli ni recycle (internal cleaning) atau ada ducting?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde internal cleaning. ada pipe sambung ke luar rumah.

      Delete
  5. terima kasih bg info yg sgt berguna. saya mmg cari jenis ini tapi jarang ade review

    ReplyDelete
  6. Mcm mana dengan pemasangan? Pasang sendiri atau servis pasang included dlm harha RM16XX tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemasangan di lakukan oleh company yg buat kitchen cabinet.

      Delete
  7. Saya beli set firenzzi ni dec 2014...siap ngan oven rm1199...harge asal rm1600 mase tu...

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...