Monday, June 13, 2016

My backyard laundry

Laundry dalam rumah kitaorg boleh dikategorikan sebagai my husband's playground sebab urusan basuh baju kebanyakkannya lah husband yg akan uruskan. 

Bukan setakat basuh baju, jemur baju, lipat baju dan juga iron baju. 
Ada kesempatan I tolong2 kecuali iron baju mmg jarang2 I tolong sebab I sangat2 tak suka iron baju. 
Lebih rela pakai baju kedut dari panas2 ber-iron:D

Anyway, laundry kitaorg boleh dikatakan dekat open space.
Developer mmg siap2 buat paip untuk washing machine dekat yard belakang rumah. 
Design asal, yard ni tak de cover pon, ada pintu and dinding paras dagu orang dewasa. 

Design asal dari developer. Kawasan sebelah kanan gambar ni yg ada tembok berlubang menegak tu lah kawasan yard @ laundry kami. 


Kawasan laundry dari pandangan luar, lepas dah pasang grill, awning dan
 dah tukar pintu kepada jenis tinggi.
Kalau tak buat semua ni, mmg tak boleh nak jadikan laundry sbb hujan akan masuk, 
dan bahaya nak letak washing machine kat sini. 
Expose sgt. 

So lepas dah pasang semua ni, kami membasuh baju kat sini je la. 
tapi jemur still kat luar rumah. 





Ni la view laundry nye..

Tak kemas mana pun, tp boleh la.. 
Nak kena cari broom organizer baru nampak kemas sikit. 


Pandangan dari pintu dapur. 
Washing machine mmg kena cover untuk elak in case hujan terlalu lebat, air hujan tempias. 
Dah nama pun backyard laundry. 

Rak tu baru je beli 2-3 minggu lepas. 
Sebelum ni pakai je rak apa yg ada sampai dah nak roboh pun baru tukar. 

Rak merah ni beli kat Ikea. Sebab kitaorg nak habiskan kad voucher Ikea. 
Harga Rm49.90. ngam2 voucher tu Rm50. :D

Actually ada rak yg lagi lebar dari rak ni, RM69.90 camtu je. 
Tapi masa beli tu malas nak topup duit, so nak ngam2 je dgn voucher yg ada. 

Bila dah balik baru nyesal, rasa patut beli rak yg lebih lebar tu. sbb ada je benda tak muat nak letak. 
Contohnya bekas putih hijau tu la. Tu bekas sabun basuh baju sebenarnya:D 
Terpaksa letak kat tepi rak je. 



4 tiers rack. 



Dari laundry ni boleh nampak dapur. 
So kalau memasak, I bukak tingkap ni je. tepi tingkap tu sinki. 



Rak bawah skali, buat simpan stok sabun, ubat gigi, berus gigi etc. 
Rak kedua letak kain2 buruk/kain lap yg bersih. 
Rak ketiga sabun cuci/botol2 sabun. 


Rak atas skali decoration simple. 
Ni apa yg ada kat rumah je. 
Tak sempat lagi nak beli tambahan. 

Ingat nak print or cari sign yg tulis LAUNDRY ala2 vintage tu. 
Nanti la cari. 
Buat masa ni, asalkan kemas, dan tersusun, hati dah gembira. 
Bersyukur dgn apa yg ada gitu....

2 comments:

  1. yang penting kemas kan sis...neway..cantik

    ReplyDelete
  2. Ter'excited' same.. best nye dpt decor rumah sendiri.. :)

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...