Thursday, April 16, 2015

Tomyam version anak2

Assalamualaikum semua, 

Harini nak share resepi simple nak buat tomyam untuk budak-budak yang tak makan pedas. 

Hari selasa haritu, Ilyaas and Imani request nak makan keow teow. Padahal dah plan awal nak buat kari ayam untuk dinner. So, sebab anak2 dah request, lepas amik dorang dari rumah babysitter, kitaorg menyinggah kat kedai runcit depan rumah dulu. Beli keow teow 2 bungkus. Sebungkus memang tak cukup, walaupun kitaorg 4 beranak jer. 



Sebab tak plan awal and bahan2 pun tak 100% cukup, I guna je la apa yg ada. Kebetulan ada terbaca dalam group facebook yang kak Ameris Lovely share resepi nak masak tomyam version anak2. I pon nak cuba jugak la.. Senang and sedap rupanya. Imani pon makan banyak. Ilyaas tak yah cakap la kan, semua dia kata sedap...

Tumis bawang putih n bawang merah, letak lengkuas sikit n Serai .. Daun limau takde, kalau ada letak gak baru ummphh lagi.. Pastu potong carrot and letak ayam. I pakai drumstick 2 ketul sebab Ilyaas and Imani senang nak makan kalau drumstick. kalau potong ayam kecik2 nnt tulang pon hancur sekali. Letak 3 sudu sos tomato and 1 sudu sos cili. pastu garam secukup rasa. Biar ayam masak and carrot lembut, Siap... 
Celur keow teow, terus suap dorang dua beradik ni makan sambil tengok tv. 



Tomyam version anak-anak...

Untuk husband and I, I pakai paste tomyam. Pastu ayam potong dadu, letak brocolli and buttom mushroom jugak. and tak lupa cili padi jugak..
Kekenyangan kitaorg makan ni malam selasa aritu. 


Simple dinner, tapi jimat:d 

Moga2 kerajinan masak waktu hari kerja ni berkekalan la gamaknya...hehehe


1 comment:

  1. nampak sedap..ciknaa pun rajin amik resepi kak amy..

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...