Saturday, July 30, 2011

Ayam Krapau and Stir Fry Mushroom

Ayam Krapau
*nama Krapau sebab ini masakan secara merapu, tp tiba-tiba je rasa jadi not bad*

Bahan-Bahan:
1) Ayam beberapa ketul.(saya pakai 5 ketul je)
2)Perencah Tomyam
3)Kicap Pekat Manis
4)Sos Tomato
5)Sos Cili & sos tiram
6) Beberapa biji cili padi
7) Bawang putih dan bawang merah
8)Tomato
9)Garam/Perasa jika perlu

Cara-cara:
1) Perap ayam di dalam perencah tomyam selama 30minit.(saya buat 15minit je, sbb balik kerja tak sempat nak tunggu lama-lama)
2) Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak masak.Basic la ni..
3)Tumis bawang
4) Masukkan ayam bersama kuah tomyam/perasa tomyam. Tambah air untuk mengelakkan dari kering dan biar beberapa minit.
5) Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap pekat manis ke dalam kuali.Gaul rata bersama ayam.
6) Masukkan garam kalau belum cukup rasa.saya tak masukkan garam dah sebab dah rasa cukup masin dr bahan2 yg dicampur.
7) Tutup api bila ayam dah masak and masukkan beberapa ulas tomato.
8)Siap di hidang



Stir Fry Mushroom

Bahan-bahan:
1) Oyster Mushroom
2) Bawang putih
3)Carrot
4)Brokoli
5)Sos tiram
6)Garam/Perasa jika perlu

Cara-cara:
1)Tumis bawang tanpa minyak
2) Masukkan sedikit air + sos tiram
3)Masukkan carrot yg dihiris nipis bersama brokoli.
4)Bila carrot dah lembut masukkan mushroom
5) Kacau biar rata dan tutup api.

Simple n sesuai utk working mothers

3 comments:

  1. la...krapao tu name yang u saje bagi ke..ala, sebenarnye nak panggil ape ni? athidean ke? nak tryla time masak untuk berbuka nanti..macam ayam kung pao je nampaknye. pasal milk booster kan..nad sebenarnye macam lagi percaya kalau makan direct fresh food.like lobak putih, labu air, kurma..makan ASI tu nad rase2 je macam takdela banyak sangat perubahannye..biase2 aje..nih terpk manelah pulak nak carik jantung pisang. memang kene gi pasar basah la nampaknye. tapi kan, nad pernah try alfalfa..ya allah, tak tertelan lah rase die. lobak putih pun same. kalau makan tu, nad macam tahan nafas je. hehe.

    ReplyDelete
  2. jantung pisang masak lemak memang best..nad selalu time lunch gi makan kat satu kedai ni..ade letak ulam2 termasuk jantung pisang celur..nak cari yang dimasak gulai takde pulak..ni bulan puase tah mane nak carik jantung pisang..hehe

    ReplyDelete
  3. i nak try ayam krapau la utk menu today,dah buntu nak masak apa utk berbuka...thx

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...