Friday, May 23, 2014

Keukenhof Garden, Holland (Tulips Garden)- Part 2

Assalamualaikum,

Salam Hari Jumaat.

I nak sambung virtual tour kat ladang Keukenhof harini. rentetan citer part 1.

Sapa-sapa belum baca part 1, jemput baca ye. Ni link nye. 

Macam mana nak sambung ni, I pon dah terlupa perjalanan kitaorg masa dalam garden tu.

Main jalan je, tapi tak pulak berpusing ke tempat yang sama. mmg kawasan ni luas sgt, rasanya kitaorg tak habis cover pon semua kawasan yg ada ni.

Cafe pon ada bnyk. kot-kot nak singgah minum kopi ngn makan croissant ke ...



Hero I mintak ayah dia amik gambar ni.
dialog dia "ayah, ayah amik gambar yash pegang bunga ni"
sebab dia tgk umi banyak amik gambar sambil pegang bunga
:P
standard la kan, excited betul umi dgn bunga tulip ni..



Ni view dkt salah satu end section dalam garde ni
rapi betul rumput dijaga
masa kitaorg sampai ni, ada ramai pelancong from jepun. 
dorg lagi la excited lompat2 nampak bunga tulips


Lautan bunga berwarna putih
Guna untuk wedding cantik ni

The tulips yg masih kuncup

tak sempat nak close up, tgh on the way cari bench nak feeding imani



Myself with pink tulips
spoil je blkg tu ada gambar ayam termasuk sekali...

towards the end of garden ni, sepatutnya ada rainbow field.
memandangkan kitaorg dtg pon tinggal beberapa hari je lagi sebelum garden ni ditutup selama setahun, 
semua bunga tulips yg membentuk rainbow field ni dah tak de..

sobs

tak de rezeki tgk rainbow field.

i upload gmbar rainbow field yg dah takde tulip ni kat ig
 ada orang komen mcm sawah padi
mmg ye pon sekali tgk sama la dgn sawah padi di negara kita

rupa sebenar rainbow field kalau time tulip semua tgh elok mekar 
cantik kan warna warni rainbow 

walaupun tak berkesempatan tgk rainbow field ni
kami tetap happy dapt sampai ke sini

Indah ciptaan Allah SWT

bunga yg warna kuning tu, I tak tau la nama apa
tapi wangi
mcm bunga melur
*tgh pegang thermos makanan imani sempat lagi bergambar*


orange tulips
so nice
dark orange 

kat sini ada indoor flowers jugak
mostly untuk pameran dan dijual..
mcm mcm bunga ada
termasuk orkid


yang ni my mum sure suka 
sebab dia penggemar orkid tegar

Dalam garden ni, ada japanese garden jugak
tapi kecik je
banyak pokok bamboo
tak de ambik gambar pon.
sebelah japanese garden ada kawasan lapang menghadap rainbow field.
ni mcm tgh2 keukenhof.




 kawasan circle/square di tgh keukenhof garden
kat sini ada gerai2 jual dutch waffle
tak beli pon, sbb dah biasa makan. 
banyak je jual kat pasaraya. 
dia punya waffle keras, jenis biskut, n nipis, di apit karamel dgn kayu manis flav kot di tgh. 
rasa liat-liat sikit tp tak manis sagt. 
sedap jugak.
ada jual coffee, tea, barang2 souvenir. 

tak jauh dari kawasan gerai2 ni, ada park. and another coffee shop. 
kitaorg lepak makan dulu kat park ni. 
biar Ilyaas ngn Imani lari2 dulu kasi letih
Masa pegi ni, I dah siapkan bekal. 
indomee je pon. sbb belum masuk apartment nk memasak bagai kan. 
so siapkan indomee ngn bubur instant je untuk Imani. 
biskut2 n fruits. 
 berkelah la kat park tu.
nak cari makanan halal dalam ni, kena makan roti je la kot.


dkat playground


Dalam garden ni ada satu windmill lama
berdepan ladang rainbow tu


the windmill


kitaorg masuk satu lagi bangunan nama orangje apa ntah..
sebelah bangunan tu ada garden yg sgt cantik. 

kat sini bnyk lagi bunga tulips yg still mekar elok..
tak layu lagi.


close up bunga tulips berbulu...
bunga kaler red
bulu dia kaler pink


separa rainbow

ni la garden yg sebelah banguna orangje tu...
cantik sgt
ada orang kata keukenhof garden ni ibarat heaven on earth.
sort of agree sebab mmg Subhanallah cantik nya, rapi betul terjaga semua pokok, bunga dan kolam2 dalam taman ni..
ramai couple dok selfie kat sini.hahaha
kitaorg pon tak ketinggalan, of course la kan.
lagipun mmg dah beli monopod from Nana si Mama Ayish tu.




Imani pon enjoy jalan2 dkt garden ni
belakang I tu la bangunan yg nama dia orangje. 
dalam tu ada jual bunga jugak. 
and ada singboard besar tulis I am Flower

Ok la cukup la kot setakat ni virtual tour kita di keukenhof garden =)


Till we meet again, InsyaAllah.
ada kesempatan, dan duit lebih, 
nak bawa my parents datang ladang ni.



5 comments:

  1. ya allah... cntik sungguh....

    ReplyDelete
  2. mmg heaven! cantik2 & colorful flowers. tulips tuuuu.. teringin nyer nak pergi sana.

    ReplyDelete
  3. cantiknya tulip...bila nak sampai situ agaknya? hehe

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...