Monday, May 12, 2014

Pengalaman renew lesen di Kaunter 1JPJ

Assalamualaikum semua, 

Ni citer minggu lepas. eh ke 2 minggu lepas. saya pergi renew license kereta. 

mulanya lupa bercampur malas nak keluar renew. sebab kena pi pejabat pos atau JPJ. 
and malas nak beratur panjang2 etc...

waktu lunch, keluar gi makan kat kedai mamak dlm D'Mall kat Sri Iskandar. 
Kebetulan terjumpa Kaunter Bergerak JPJ.

Still blur masa tu sbb lupa lesen dah luput..hahahah, 

suami yg ingatkan...

so amik la kesempatan tu renew lesen jap sambil tunggu order makanan sampai..


Ini ler rupa van yg jadi kaunter bergerak 1JPJ ni. 
first time tgk. first time jadi pelanggan kaunter bergerak agensi kerajaan. 

ada 3 kaunter. di buka serentak. 
masa sy gi tu, takde customer pon. 
so mmg cpt. 
dlm less than 10minutes sy dh dapat lesen baru. 

prosedur dia pon senang je, bagi lesen lama yg dah luput tu dgn ic kita. 
dorang check dlm sistem berapa kena bayar. 
sy kena bayar rm45. 
rm15 untuk renew selama setahun. 
saya dicadangkan supaya renew 2 tahun terus memandangkan birthday sy yg ke 2* in less than a year (tp ttp dikira harga rm15 gak). so jadi rm30 charge renew lesen
rm15 lagi tu denda (hahahahhahaha padan muka sendiri yg ni) sebab sy renew selepas lesen dah luput tarikh....kalau tau ada charge denda ni, mmg sy akan cari la tpt nak renew lesen awal2..sengaja nak buang rm15 sebab renew lambat, rugi gak...

lesson learnt ok..

dorang akan check alamat kita..n tanya nak guna alamat sama or nak tukar...

tunggu 5 minit, pastu siap. 
bayar duit. 
n dapat la lesen baru. 
cantik lesen baru. 
hahaha tp tak yah aaa tayang kat sini...:D
muka umur 21 tahun dlm tu. sbb pakai IC lama lagi.





Ni banner dia. huhu
sorri tak nmpk ape tulis situ..
tp boleh check perkhidmatan n servis daily dkt fb page Kaunter 1JPJ






Tingkap kaunter bukak separuh. susah den nak tgk org kat kaunter tu..
hahahah


itu je update. 

I bg 5 bintang untuk servis mcm ni..

tahniah agensi kerajaan....


keep it up...

memudahkan urusan rakyat...



*ok ini entry auto published*


heheheh

4 comments:

  1. Good info..
    Mmg skg nk renew lesen akk g pos off je..hehe

    ReplyDelete
  2. mana lg boleh dapat servis macam nie klu nak g jpj tue memanjang la ramai org...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kayrul kn check kt fb link yg sy bg tu...rasanya ada update situ

      Delete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...