Thursday, May 22, 2014

Keukenhof Garden, Holland (Tulips Garden)- part 1

Assalamualaikum korang semua, 

Sapa kat sini suka bunga?
Jom, arini I nak bawa korang semua lawatan sambil belajar ke Ladang/Taman Tulip Terbesar di dunia iaitu Keukenhof Garden. Sebenarnya, ni kisah 15 May yang lepas. Tapi di sebabkan mood nak update pasal lawatan sambil belajar ni belum datang, I peram entry ni dalam draft saje. 
So, get ready peeps, we are going for a virtual tour to Keukenhof Garden, Lisse, Netherlands. 

We all amik train from Delft Station pukul 8 pagi. Ke Station Leiden. Leiden terletak antara Bandar Amsterdam dgn Delft.Lebih kurang 30 minit perjalanan dari Delft ke Leiden. 
Sampai je di station Leiden, kitaorg terus ke Information Center and tanya cara nak ke Keukenhof. 
Uncle yg bertugas tu cakap, pergi beli combo tickets dekat Visitor Center dulu. 
Maka, kami pon ke Visitor center Leiden dulu. Lokasi dia betul2 sebelah Leiden Station. Keluar gate station, belok kiri. Terus nampak tulisan besar-besar Visitor Center. 

Kami beli 2 combo tickets. satu tiket harga 23 euro, dan cover harga tiket masuk ke keukenhof garden, dan perjalan naik bus pergi dan balik dari Leiden Station ke Keukenhof, Lisse. 
Tiket combo price ni boleh dibeli melalui website Keukenhof Garden jugak. 
Untuk pengetahuan semua, garden ni hanya dibuka dari pertengahan March ke pertengahan May setiap tahun. So, timing kitaorg sampai ke Holland adalah sipi-sipi lagi sebulan garden ni ditutup. 


Our combo tickets
Dapat bus timetable sekali.
Bus station pulak just depan/bersebelahn bangunan Leiden Central.
Ambil bus no 854.
Kalau korang from Amsterdam, boleh amik bus no 858.

Sementara tunggu bus sampai, bergambar dgn tempat parking basikal.
pemandangan biasa di Holland

Pemandangan sepanjang perjalanan dari Leiden ke Lisse

Dah sampai ke Keukenhof ni, disebabkan kita dah ada combo ticket, boleh terus ke gate. 
I ada tanya stroller utk sewa ada tak. 
Dah baca awal2 dlm website bagitau stroller and wheelchair disediakan, tp base on siapa cepat dia dapat la. kitaorg sampai awal, so banyak lagi stroller and wheelchair yg ada. 
Untuk service stroller ni, kena deposit 20euro. 
duit tu dapat balik bila kita pulangkan stroller
Stroller yg disediakan jenis easy walker. 
sgt besar, sgt sedap ditolak. 
cuaca masa ni cerah elok. suhu agak sejuk. less than 15 degrees la.
mmg semua bersweater.

Oh ye, boleh dpatkan map dkt Information Desk
or dkt 2 orang staffs yg pakai baju traditional orang belanda selepas kita masuk gate garden ni.
bersebelahan dgn kolam air pancut .


2 beradik dgn tulip kuning

Ladang/Garden ni sangat luas. 
Kalau ikut map rasa eh nak pergi mana satu ni


Kami tak ikut map sangat. ikut kaki. 
dan lebih kepada ikut rentak anak-anak. 
lagipun, time datang ni, tak ramai orang, bunga tulip pon ada yg dah kena potong/layu
yang tinggal mostly dah kembang, tunggu masa nak layu
sebab dah penghujung spring. 


Get ready, nak mulakan virtual tour ni secara lebih detail....


The tulips.
Cantik sgt sgt

Bright Yellow and Red Tulips
Warna Selangor ni

my baby girl
dengan yellow tulips


Red Tulips.
dah kembang ni
I lagi suka yg kuncup
slim je
tp yang ni pon cantik

\
Cream tulips
suci sgt nampak
putih je macam permaidani
sebenarnya ni first time i tgk tulips sebanyak ini depan mata
kalau kat kedai bunga pernah la tengok


Light yellow mix orange tulips
yg ni berbulu tau
SubhanaAllah..first time tgk tulips berbulu


Ni tak tau tulips ke bunga kategori lain
nampak mcm lily




Tulips putih and yellow di kejauhan.
snap je dari jauh
nak masuk amik gambar dkt2 Imani dah ngamuk nak susu




Pink Tulips....

Cantik MashaAllah


I am wishing my parents and adik2 dpt join tgk garden yg indah ni.
My mum surely suka sgt tgk bunga bunga ni..
My dad suka tgk kehijauan alam

Eh kita sambung lain entry ye gambar2 tulips kat sini...

suka tak tengok tulips ni?
heheheheheh
















11 comments:

  1. Subhanallah cantiknya tulip2 tuh sis..
    Bestnya sgt..
    Untung sis dpt menikmati keindahan alam dgn mata kpla sendiri..jeles

    ReplyDelete
  2. bukan lily rasanya tu... lily kelopak besar and panjang lagi...

    ReplyDelete
  3. masya allah.. indahnya....

    ReplyDelete
  4. Cantik cantiknya. Bestnya bercuti

    ReplyDelete
  5. Salam kenal..sayapun skrg dok mengarang pasal keukenhof..hehe. time saya pegi tupun byk jugak kena potong dan layu..yang tulip field tupun dah xde sebab dah dipotong..rasanya timing yang bagus ke sana adalah bln april

    ReplyDelete
  6. Cantiknyaaa! Amal penah tngok tulip plastik je huhuhu.. huh mak amal sure suka kalau pegi sini. dia suka bunga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pon tringt kat mak kita yg suka bunga2 ni

      Delete
  7. Terbalik ngn kj. Time kj g tgh april bunga x banyak kembang lg..

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...