Thursday, April 11, 2013

My baby boy at 24months and 17days old

Dah tak berapa baby sgt pon....he has been growing so fast, but syukur Alhamdulillah tumbesaran yg sehat :)

Sejak jd abang ni, Ilyaas lebih memahami..contohnya kalau blk from rumah babysitter and adik Imani nak lepas gian menggombeng sampai almost 30minutes or more, Ilyaas akan jadi seorang yg sgt memahami. Dia tak kan merengek mintak umi layan dia sorang je. Paling2 pon dia duduk sebelah umi sambil mintak umi itu ini. 

Dah banyak words yang dia pandai sebut sekarang walaupon belum semuanya jelas lagi.. Antara words yang Ilyaas familiar are:

-ayah
-umi
-nenek (my mil)
-acu (my youngest bro)
-tok (my parents, walapon sebenarnya my dad ajar ilyaas panggil dia wan, tp tok jugak dia nak sebut)
-odad (my fil)
-angah (cousin ilyaas)
-ajane (cousin ilyaas)
-pppaaaa (cousin ilyaas)
-ayad (cousin ilyaas)
-malila (mama dilah, my sil)
-mie jie (umie azie-my sil)
-otor (motor)
-adik (semalam jadi dedek pulak)
-pa pal (epal dan oren)
-aish krim (ice cream)
-pish (fish)
-ikan 
-ayam
-jaajah (gajah)
-looooo (hello)
-mei mei (upin ipin)
-yaya
-awowo (boboiboy)
-pal (gopal)
-ying
-yak (berak la!)
-gigi 
-nee no nee no (ambulans)
-ayoplane (aeroplane)
-bash (bus)
-car
-shiiipp (ship)
-laaaaillahhh
-allahuakbar
-Allah
-mamat (muhammad)
-an (quran)
-ri (lori, tp slalu xnak sebut)
-kal (basikal)
-cing (kucing)
-cat

Btw, ilyaas tengah nak tumbuh gigi geraham yang ketiga. so kadang2 demam , especially bila malam. nervous tau kami husband and wife kalau dia demam.. cuak semua ada la. tak mau pisang berbuah dua kali..ilyaas kan pernah kena fit. tak tau cerita, baca la kat sini.. entry ni entry fav i, boleh kata wajib baca sebulan sekali. sebagai peringatan camne nak handle kalau kejadian ni terjadi lagi, mintak dijauhkan ..moh jauh jauh..



Nak bagi Ilyaas duduk diam senang je. bagi la handphone. dia boleh main berjam-jam sampai habis bateri. not good not good. tp kadang2 mati akal cmne nak bagi dia duk diam. so bagi la kerja mcm kat gambar atas ni. 
bagi dia mewarna. boleh la dia conteng sana sini dalm buku tu. dah boring, conteng dinding pulak. 
tapi pandai, buat senyap2 takut kena marah. dah tau buat perkara yang salah. 


Ilyaas ni makin hari makin cute. Tido malam still bangun mintak susu. kekadang 2 kali. kekadang langsung tak mintak. ikut mood dia. umi masih setia buatkan susu, kalau adik tak gombeng la time tu. klu adik tengah melekat, ayah yang baik hati bangun malam buatkan susu untuk anak teruna kami ni. 

haiiissshhh rindu dah kat budak ni...

tak cukup ruang nak tulis pasal anak sndiri ni, so baik stop dulu. 

nnt update adik Imani pulak k...

love u both!



4 comments:

  1. Replies
    1. aah..tp perangai kadang2 mcm baby..mintak attntion

      Delete
  2. bakpe tak sebut mamijahhhhhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe..pasni la sebut mamijah plop..ikut turn..

      Delete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...