Sunday, July 15, 2012

Dory Fillet with Mushroom Sauce & Potato Salad

 Lately ni asyik rasa nak makan ikan je.. Actually teringin nak makan fish with herbs mcm kat Manhattan Fish Market. But, bila google location MFM kat Perak ni, nan ado.. Sedih ok..Tapi tak pela, nak buat camne kan, dulu dok KL lain la, nak apa semua sekangkang kera je. Sekarang, belajar untuk lebih bersabar serta berjimat. Actually dulu masa zaman anak dara, pernah gak cuba buat grilled fish with herbs. Resepi dia ada kat sini. Tapi tu dulu, zaman tu duduk kat perth, senang nak dpt herbs yg fresh.. skrg susah sikit, so godek2 dapur ada bahan nak buat fillet fish dgn mushroom sauce. perkena plak dgn potato salad. sedap jugak and mengenyangkan..burrrppp



closed up ikan dory fillet dgn sauce mushroom buatan tangan sendiri

Bahan-bahan:
2 fillet ikan dory (Harga RM9 kat Tesco)
Lea & Perins Sos
Black pepper Powder
Serbuk Oregano 
Sos BBQ
Sos Tiram
Tepung Jagung
Mushroom button
Air
bawang putih
butter

Cara-cara:
Bersihkan lah dulu fillet tu.. ikut cara yg ditunjuk kat plastik packaging camne nak thaw ikan tu.
Pastu, tabur semua bahan kecuali mushroom and air kat atas ikan tu and lumurkan on both sides.
Peram selama beberapa minit..berjam-jam pn xpe, lagi sedap
Then panggang atas non stick frying pan. klu ada oven, lagi awesome la hasilnya. 

untuk mushroom sauce pulak, cincai je saya reka resepi sendiri.
mushroom tu saya tak potong dadu, saja nak bagi macam flakes 
dalam mangkuk, campur air, sos BBQ and sedikit sos tiram
bawang putih dipotong halus2..
then tumis bersama butter dlm kuali..
bila dah naik bau, masukkan mushroom and goreng sampai layu
then masukkan bahan yg dah dicampur dlm mangkuk td
Gaul sampai mendidih
Campurkan tepung jagung sikit sikit nak bagi sos tu pekat..



Hidangkan dgn potato salad

Ni senang je nak buat..

Mula-mula rebus potato (dipotong dadu) tu bersama carrot (dipotong panjang)
then rebus broccoli (masuk last sekali sbb broccoli cpt lembut)
Dah siap, toskan kejap and biar sejuk
Dalam satu mangkuk besar, gaulkan potato, carrot, broccoli and tomato bersama mayonis and sos thousand island
simpan dlm peti sejuk sampai waktu nak serve. 
sedap dimakan sejuk2..


Dinner kitaorg minggu lepas..

Selamat mencuba

cooking time: 45minit-1jam

No comments:

Post a Comment

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...