Thursday, May 23, 2013

Mintak tolong doakan

Assalamualaikum kawan-kawan,

2 hari lepas, saya dapat perkhabaran from husband yg kawan dia masa kat MRSM Taiping dah selamat melahirkan anak kedua. Anak sulung sebaya dgn Ilyaas, nama anak sulung kawan tu Imaad. Nama kawan husband ni Pja. 

Saya tak pernah pun berjumpa Pja, tapi husband selalu jugak cerita cerita pasal dia. So, secara tak langsung kenal tapi tak tahu muka. 

Lepas lahirkan anak kedua secara normal (vacuum assisted), Pja pengsan sebab kehilangan terlalu banyak darah. 6L darah!!! Sangat banyak.
Rahim pulak tak nak mengecut. Disebabkan kehilangan terlalu banyak darah, oksigen level jadi sgt tak stabil, jantung mula menunjukkan complication. Termasuklah organ-organ lain. Jantung Pja dah stop selama 40 minit, dah doktor2 di KBMC dah buat CPU semua sampai jantung dia berdenyut balik. Terus Pja dikejarkan ke HUSM dgn ambulans untuk tindakan lanjut. 

Di HUSM, Pja dimasukkan ke ICU. Masa kat KBMC, she has been dead-in-line. Maksudnya bila tgk kat machine dah takde denyutan jantung. MashaAllah dengan kuasa Allah, jantung Pja berdenyut balik. Skrg Pja masih di ICU, selepas buat massive blood transfusions   Walaupun keadaan buah pinggang Pja masih belum pulih dan sedang menjalani dialisis, tp dia  dah start minum susu melalui tiub. Satu perkembangan yg baik. InsyaAllah Pja kuat. 

Baby Pja dah keluar hospital on day-1 lagi, dan sekarang tumpang menyusu dengan one of her family member. 

Saya pohon kawan-kawan di blog saya ni, tolong doakan Pja. Anak-anak dia perlukan dia. Suami dia perlukan dia. Parents Pja juga perlukan Pja. Tolong doakan Pja atas dasar kemanusiaan sesama insan. 


Terima kasih untuk semua yg sudi mendoakan. 

12 comments:

  1. utk PJA..moga Allah SWT memberi peluang anda membesarkan anak2..melihat anak yg baru dilahirkan itu..menyusukan anak itu..dan moga PJA kuat semangat..apa2 dear nanti update yer :)

    ReplyDelete
  2. Speechless...

    Semoga pja cepat smbuh dan dipermudahkan segalanya..

    ReplyDelete
  3. Allah. Semoga Dia merahmati dan mengasihi Pja.. semoga Pja kuat untuk semua..

    ReplyDelete
  4. Saya doakan yg terbaik utk pja.
    Get well soon pja.awk kena kuat semangat.lawan segala penyakit yg dtg..baby dll perlukan awk

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. semoga Pja cepat sembuh..kena kuatkan semangat untuk baby.

    ReplyDelete
  7. semoga Pja cepat sembuh..semua orang masih memerlukan Pja terutama sekali baby tu..

    ReplyDelete
  8. Allah.. semoga semua baik2 je kan.. baby perlukan mak dia.. masih belum merasa susu ibu sendiri..

    ReplyDelete
  9. Semoga pja cepat sembuh..Amin

    ReplyDelete
  10. dear,storage bag tu brand korea.nama saya tak pasti sebab kat kotak dia penuh dgn tulisan korea jer..so sad kan..tp yang special ttg bag ni dia ada temperature sensor..diharap dapat menjawab soalan awak t..kalau nak boleh contact azni ye.. :)

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...