Wednesday, January 30, 2013

Kelahiran yang dinanti-Part 1

Kronologi Kelahiran Imani Hafiyya, puteri sulung kami, cahaya mata kedua kami.

19 January 2013, Sabtu
Week 39 Check-up dekat Pusat Perubatan Ar-Ridzuan, Ipoh.
VE was done. Dilated 4cm.
CTG checked. Contractions were minor. Tak rasa sakit sgt. But knew it is contraction. about 30-40minutes.
The whole week was spend dgn cara berehat di rumah, berjalan keliling tasik UTP and spending some quality time with Ilyaas.
Parents datang from Penang. Semua tak sabar menunggu kelahiran baby girl ni. Cucu perempuan pertama sebelah saya.

20 January 2013, Ahad
Pukul 12mlm, ke PPAR. sebab contraction masih terasa dan ada show. Sampai di PPAR, buat CTG, jantung baby ok. dan contraction hilang. Mungkin sebab baby dah tidur dan I took warm bath before pergi hospital. Mulanya midwife nak tahan untuk masukkan pitocin the next morning sbb dilation still the same, but both husband n me decide tak nak since mmg xsakit. So, Dr Raoofah benarkan kami balik.

Sepanjang hari, tak ada contraction yg kuat. just mild and tak sakit. Nak berjalan ke mana pun tak boleh, sebab hari hujan je the whole day.

21 January 2013, Isnin
Tgh malam, every one hour bangun ke toilet. Rasa memulas nak yak yak. Pukul 4.30pg, ada bloody mucus. Bagitau husband " rasanya nak bersalin dah ni" dia jawab "ok" pastu sambung tidur.
Saya pun tunggu jap sampai subuh dan kira kekerapan contraction. Sempat solat sunat mintak dipermudahkan.
Lepas subuh, baca surah Maryam. Ambil masa nak habiskan, sambil melayan contractions yg makin kerap. 10-15minit dah. Setiap kali contractions, stop dan buat breathing dan duduk mencangkung. then, baru sambung baca surah Maryam.

Pukul 7.50pg, hantar Ilyaas ke babysitter. bekalkan extra susu. Ilyaas pulak macam cirit haritu. Bekalkan extra pampers, extra baju etc. Bagitahu babysitter nak ke hospital dah and rasanya bersalin harini jugak. Kalau lambat or tak ambil Ilyaas, harap dia faham.

Sepanjang perjalanan, kira contractions guna Contraction Calculator.every 5-10minutes, contractions sepanjang 40-70saat. Singgah Old Town White Coffee makan roti bakar etc.

9.30pagi- check in hospital. Dapat bilik 401. Gi toilet semua dulu. 

9.45pagi- Kebetulan Dr.Raoofah ada kat ward, so terus check dilation. Alhamdulillah 6cm already. Patut la sakit tak leh jalan dah time contractions datang. Ada mucus hijau kat tangan doc. 

10.00pagi- Water broke. Green colour!!!!! Ya Allah, baby dah yak yak kat dalam. Terus nurse wheel ke labour room. No one in LR. agak bersyukur, sbb nurse semua boleh bg full attention pada saya. 

10.15pagi- Buat CTG. Alhamdulillah jantung baby ok. Active and normal. Lepas water broke, contractions tak rasa kuat sgt. So midwife and doctor decided untuk masukkan pitocin to increase contractions since baby pun dah berak. If I want to deliver normally, tak leh tunggu lama-lama dah. The risk of baby tertelan air ketuban yg dah diberak tu sgt tinggi. Kalau tertelan, mcm2 complication pulak..Nauzubillah. 

11.30pagi- Contraction makin kuat. keep on selawat, ayat nabi Yunus dalam perut ikan nun, mula-mula sempat baca surah maryam in between contractions, tp lepas contraction makin intense, tak terhabis baca surah maryam. Husband sentiasa kat sebelah. Jadi penguat smngat. 
Urutkan pinggang, kaki, bacakan selawat etc. Sometime rasa mcm dia nak tidurkan Ilyaas pulak mendodoi sy yg tgh sakit. 

12.30tghhari- nurse masukkan tiub untuk air kencing sbb urine makin banyak. air ketuban yg dok keluar semua hijau..husband dah risau apa2 jadi kat baby. tp CTG tunjuk ok. nurse cabut CTG supaya lebih selesa. check guna alat apa ntah every 15minutes camtu. Nurse banyak kali offer etanox  gas. I refused sbb tak nak high and tau it doesnt help at all. Nurse offer pulak pentadine. Last-last, I decided to take pentidine. dapat rehat kejap in between contractions. Lepas cucuk, terus lalok, dan ngantok sgt. husband pun dapat relax kejap if I tak de contractions. Since masuk pitocin lagi and contraction makin intense, badan menggigil-gigil setiap kali sakit datang. rasa bergegar katil and besi yang dipegang. tak berani nak pegang tgn husband kuat-kuat, kesian tgk kesan merah lepas diramas kuat masa sakit tu. so pegang baju dia sampai rs mcm nak koyak. 

At the same time, nurse ada check dilation, baru 7cm. Tapi dah ada rasa nak teran sikit-sikit. Since baby dah berak, nurse benarkan untuk teran. Slowly teran bila ada rs sakit, tp sambil mengiring. Teran untuk bantu baby turun. Nurse dah dpt rasa rambut baby. Masa nurse ckp tu rasa lega jugak la walaupun ada 3cm to go lagi walhal sakit sgt dah masa tu. 

1.00tghhari- Doc datang. Ajar pushing betul2. check bukaan still 7-8cm. Husband and I dah risau gila masa ni sbb bukaan agak lambat memandangkan baby dah berak. Tp doc and nurses semua supportive sgt. Time contraction dtg je, semua suruh teran. tp tibe2 I tak rasa nak teran. Boleh ckp, jap jap, nak relax jap. 

1.30tghhari- Rasa nak teran. Pastu dgr azan zohor kat speaker dalam labour room. Dgr doc or nurse ckp, cepat2 baby nak lahir time zohor ni. Dengar je azan, rasa semangat nak teran. Terus teran. After teran, nampak doc keluarkan  glove, then I heard she said...OT NOW! 

Ya Allah, kenapa? What happened to my baby? Is she ok? What's the problem this time? Why OT lagi? 
So much like Ilyaas' delivery story...


Continue in Part 2

17 comments:

  1. cepat lh sambung...x sabo nk tau ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah..tgh cr masa nak type part 2 nye

      Delete
  2. suspen.... cont. cepat... nak th...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah..tgh cr masa nak type part 2 nye

      Delete
  3. alah..dh tgh best2 nih...cpt sis bt part 2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah..tgh cr masa nak type part 2 nye

      Delete
  4. Haha. "nak bersalin dah ni" "ok." Sambung tidur. Hahaha. Bravo pokyeng!

    ReplyDelete
  5. tak apalah kot mana2 pun janji baby selamat. gerun baca cerita athi, alhamdulillah tak da apa2 kt baby.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula kan.kunfayakun.Allah lbh Mengetahui..

      Delete
  6. Replies
    1. omg!!! for the first time my.husband comment in my blog

      Delete
    2. omg!!! for the first time my.husband comment in my blog

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...