Friday, February 1, 2013

Kelahiran yang dinanti-Part 2

Kronologi sambungan dari part 1

" Muka baby awak mendongak ke atas. Proses nak turun dan meneran akan ambil lebih banyak masa, jadi untuk elakkan risk, kita operate ye? "

Itu kata-kata Dr. Raoofah sejurus selepas azan Zohor berkemundang.

Dalam kesakitan contractions memasuki 8cm, saya redha untuk di operate sekali lagi.
Husband pun redha. Malah kami lebih tenang kali ni buat keputusan untuk emergency ceaserian. Demi keselamatan anak yang kami nanti-nantikan selama 39 minggu 4 hari ni.
a
So, bermulalah urusan sign document untuk persetujuan operation. Salin baju OT dan transfer ke katil OT. Semuanya nurse-nurse yang buatkan. Saya dah tak berdaya langsung dgn badan menggigil2. I already understand what's procedure I'm going to go through in OT.

Tapi kali ni, tak sempat salam tangan husband mcm time operate nak lahirkan Ilyaas dulu. Just sempat cakap, " Abang, saya mintak maaf ye"

On the way ke OT, dalam lif, rasa contraction yg sgt hebat. Doc dah pesan, jangan teran nnt makin bengkak Miss V. So, saya buat pernafasan fuhh fuhhh snifff...Alhamdulillah, berjaya. Selawat and bacaan ayat Nabi Yunus dalam perut ikan Nun diteruskan.

Masuk OT, ramainya orang kali ni. Doc bius terangkan procedure nak bius. I can't focus at all. Satu apa pun dia cakp tak ingt. Contraction berkali-kali masa nak tunggu semua ready utk operate saya. Last-last, I couldn't tahan anymore, I stand up and duduk atas katil OT. Klu tak mmg rasa nak terberak sgt2. Nasib baik nurse tolong. Habis bahu and tangan nurse kena pegang kuat-kuat. Sakit sgt time tu....Tp takdela sampai nak suruh doc bius cepat-cepat.

Kebetulan dah duduk atas katil OT, doc suruh membongkok terus sambil pegang 2 orang nurse. Time dia nak cucuk tu, I boleh ckp, kejap doctor, sakit ni...

Rupanya masa contraction tgh kuat mcm tu, doc cucuk kat belakang. pastu dorang terus baringkan. Pasang heater kat dua-dua belah tangan. Pasang blood pressure monitor. Naikkan tirai untuk elak I dari melihat what are they doing down there...

I was half-body bius. By epidural. Tak rasa sakit. But rasa ada benda ditarik keluar. ada benda meluncur dalam rahim. Rasa rahim ditolak masuk balik ke dalam.

Before operation starts,I ask where's Dr Raoofah? Doc pun jengukkan kepala sambil senyum dan jawab
" saya kat sini".

I said to doctor " Thank You Doctor, pls save my baby". Doc cakap," InsyaAllah. She's save inside there. Kejap lagi kita keluarkan dia ye"

So, the operation begun. Doc bius and sorang nurse duduk kat kiri dan kanan kepala. Doc bius tu terangkan setiap apa yg berlaku kat bawah tu since I tak nampak apa-apa except for images yg terpantul dari lampu OT, cuma kabur-kabur la since I am rabun teruk. Tapi sempat nampak image baby kena tarik keluar. Assisted with explaination by doc bius. terngiang lagi dia cakap, " Ok now they are pulling out the baby's head, the shoulder, and now the kaki"

Lepas tu, terus dengar Imani nangis dengan sangat kuat dan nyaring. Air mata ni pun mengalir. Bukan buat-buat menangis. Tapi, sangat bersyukur my baby girl is save. Dia menangis, means she is selamat. Dan rasa berpuas hati, walaupun Allah tak izinkan saya nak bersalin normal seperti yang saya harapkan dan usahakan, tp saya selamat, baby saya selamat dan saya dapt merasa nikmat sakit contraction untuk melahirkan seorang khalifah Allah, zuriat saya dan suami. Moga gugur dosa-dosa kecil saya.

Nurse tunjuk muka baby lepas dah cuci2 semua. Dan tunjuk kemaluan baby, tanya saya girl ke boy.. Sambil air mata dok ngalir lagi, saya jawab, girl.

Then, proses jahit menjahit diteruskan doctor. This is longer than proses nak keluarkan baby. Pastu saya direhatkan for 15minutes untuk monitoring. Masa ni baru rasa ngantuk dan tak larat. But nurse ajak bersembang bila tau saya student kat UTP.

Last-last sy ckp, nurse, saya nak rehat jap ye. Terus terlelap. Then dorang wheel ke bilik. sampai level 4, depan lif lagi dah nampak husband. Saya tanya " Abang, dah tengok baby?" Husband angguk and senyum.

Kat bilik, terus saya mintak nurse bawakan baby. Saya tanya, baby dah minum ke belum? dorang ckp dah. 10ml of formula milk sbb nak elak baby hypo something2.. nak stabilkan kadar gula dalam badan baby maksudnya. Saya ok je. lepas dpt baby, terus breastfeed. Alhamdulillah, she's good at it.Lepas tu hantar balik ke nursery. saya cuba rehat dan lelapkan mata. tp xdpt. rasa dizzy sgt.

4.30ptg, husband dah balik sbb nak pegi amik Ilyaas. My parents and brothers are on their way from penang. Saya rasa tak stabil sgt. panggil nurse and elok2 je nurse masuk, terus termuntah all my breakfast meal. Nasib la nurse terpaksa cuci n salin baju saya.

Kejap lepas tu baru dpt rehat. Then Ilyaas dtg, parents n brothers pun sampai.

So, bermulalah kisah kehidupan kami suami isteri bersama dua orang anak yg hensem dan jelita, insyaAllah akhlak dan rupa paras.


21 comments:

  1. sedih plak baca.. sob sob.. berapa lama epidural tu berkesan. i mean lepas dr cucuk tu, lama x nak tunggu rasa kebas tu dtg?
    ye imani sungguh jelita dan bro liyash sgt hensem n skima ge ayah dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa kj plak sedih..hihi
      xlama.less than a min dh xrs apa2

      Delete
  2. berdebar plak tunggu part 2 ni..but alhamdulillah both of u selamat...anyway,congrats again...

    ReplyDelete
  3. boleh buat drama ni. masuk slot akasia tv3. hehe

    ReplyDelete
  4. takpelah athi, czer pun semuanya dah selamat
    mother of two! yeayyy! :)
    congrets again!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.thanks balkhiz:)
      itula.kunfayakun ..
      Allah dah tetapkan ini caranya utk i lahirkan zuriat.

      Delete
  5. salam, ini mama dari my muslim family, kite dah tukar alamt blog ye, normalmuslimmama.blogspot. ;-)

    ReplyDelete
  6. ALhamdulillah selamat sudah =)...pray for me eh :) nervous..huhu

    ReplyDelete
  7. huhhh keluar air mata gak..... saboh doh halim suruh buat akasia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaayy mak dh bley comment.aik,mak pon.kuar air mata gok ke?hehehe..drama exclusive.xleh masuk tv

      Delete
  8. Congrats!! Selamat b'pntg and happy breastfeeding!!

    ReplyDelete
  9. Salam,ar ridzuan ni kalau bersalin normal tp kita ambik epidural,berapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf lambat reply. xde pakej epi utk bersalin normal di ppar.

      Delete
  10. Salam...nk Tanya kalau emergency cser mcm awak bp kos ye? Huhu plan nk p arridzuan jgak tp risau if ada emergency

    ReplyDelete
    Replies
    1. the cost of emergency czer like my case was rm4500 mcm tu..
      sepatutnya plan czer only 3000...but i have used the labour room n other equipment in the labour suite..so kena charge lebih sikit..but this is far cheaper than other hospitals.

      Delete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...