Tuesday, October 18, 2016

Tips untuk cili padi tahan lama

Assalamualaikum semua, 

Selamat Pagi =)

hari ni nak share satu tips yg sangat2 simple. 
Mungkin dah ramai yg tahu, tapi tetap nak share jugak .:D

Kadang2 kalau kita beli cili padi hijau or merah yg kecik2 tu, kat tesco or kat Aeon, dorang jual dalam plastik kecik2 kan. Pastu, balik rumah, kita terus masukkan dalam fridge. 
Selang beberapa hari nak guna, kita bawa keluar tengok the chilies dah mula layu , berair and even sometime jadi lendir hitam. 

Terus rasa ruginya beli, dah x leh guna. 

Sejak 2 tahun sudah, I pernah terbaca kat blog mana tak ingat dah, kalau nak pastikan cili padi tahan lama, sebelum simpan, kita buang dulu batang cili tu. 
Dan kalau ada daun2 masih lekat kat batang cili tu, kita buang sekali. 


 ni pedas gilos. Tahap setitik sambal belacan from these enough untuk buat kitaorg teguk air masak se-jug. hahaha.
ikut nasib kadang dpt cili tak pedas lansung, kadang tu pedas tahap kera terlompat2 dah. 

Kiranya, we only keep the chilies. 

Dan jangan simpan dalam plastik. 

Baik simpan dalam bekas bertutup, samada tupperware ke tak, tak kisah pon. 
Just bekas bertutup dan boleh masukkan dalam peti ais. 
Agak2 buat macam ni, my chilies padi boleh la bertahan nearly a month dalam fridge tu. 
Yela, kalau beli kat Tesco or Aeon tu, dorang jual satu plastik banyak2 kan. 
For small family mcm kitaorg, which is I dengan husband je makan cili, 
nak habiskan satu plastik tu slow je..



That's all tips arini.


4 comments:

  1. akk kat rumah cili padi 3hari je...hahahaha..sebab hubs kuat makan sambal belacan..hadoiii..hahahaaaa

    ReplyDelete
  2. wahh tak tahu pun tips ni.
    akk salu beli kt kedai runcit ambik dlm 4-5 biji sbb kes tu laaa..
    tq 4 the tips.

    ReplyDelete
  3. Oh.. baru tahu.. kitorg pun makan berdua je.. rugi beli byk2 kat jusco/aeonbig.. sume buang je lps tu.. tq for the tips.. :)

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...