Wednesday, October 24, 2012

Review Set Tilam Baby

Assalamualaikum,
 
As a result from my survey in September pasal Set Tilam Kekabu Baby , I have bought one set tilam with bantal from Dar's Baby.
 
Kalau ikutkan list dalm entry survey tu, tak ada pon nama kedai Dar's Baby ni sebab masa mula survey, mmg tak jumpa pasal blogshop Dar. Tp, she did comment kat entry tu, so dari situ la I get to know about blogshop Dar.
 
Dar sells satu set tanpa sarung for only RM100. Pakej dgn 2 bantal golek (size sederhana), 2 bantal kepala kecil, 2 bantal kepala besar and satu tilam size baby cot. Terus bagitau my MIL yang I want to buy the whole set online, so takyah tempah dah kat makcik di kampung,  tp kena mintak tolong mak jahitkan sarung bantal dan sarung tilam lah..hehehe...
*ps: sgt beruntung dan bersyukur dapat mil yang pandai, rajin serta kreatif bab2 menjahit ni*
 
I didn't op to buy set tilam dengan sarung sekali sebab masa decide nak beli ni, belum tahu jantina adik baby lagi.Tapi dekat blogshop Dar pun ada jual set dengan sarung sekali. Harga set dgn sarung RM200 only. From my surveys dari kedai2 yg jual set tilam kekabu baby ni, blogshop Dar jual paling murah la. Yang lain, mostly 200++. Dan yang paling penting size tilam kekabu yang Dar jual, sama size dgn tilam baby cot saya (sebab utama kenapa sy pilih beli set dari Dar).


Set Tilam Kekabu tanpa sarung from Dar's Blogshop
 
Sizing Guide:
Tilam = 23" X 42"
Bantal Kepala Kecil = 12" X 8"
Bantal Kepala Besar=16" X 12"
Bantal Peluk= Panjang 17.5" dgn ukur lilit 14"
 
Dan customer service dari Dar's Baby mmg tiptop. Sms/Whatsapp je, she will reply. Mungkin la tak secepat mana replynya, tp understood la sbb dia pun ada tanggungjawab lain. Assistanship on setiap soalan yang saya tanya pun sgt bagus. Since sy tak beli sarung dari dia, Dar siap bagi panduan untuk kain yg akan sy beli utk buat sarung set ni. Dari segi postage tracking pun bagus. Dia assists sama ada perlu ke tak pakai pos laju atau hanya pos berdaftar. Packaging barang sgt kemas dan langsung takde cacat cela walaupun barang tersebut sgt besar. Top of all, dia jujur dalam berniaga. Sy ada bank in extra untuk postage, so dia bagitau ada extra money and bank in balik pd saya. Alhamdulillah,Semoga Allah kembangkan perniagaan Dar.
 
Sebelum decide untuk beli dari blogshop ni, saya ada contact beberapa online store lain, contohnya BantalKabu.com, Ummi Craft, Little DJE, Little Diva, Air Tangan Deisha dan Bilik Jahit Anggung Floria (untuk links boleh rujuk entry ini). Tapi kesemuanya tak memenuhi kriteria yang saya nak, walaupun most of them ada pilihan fabric/corak yang sangat menarik hati. Most of them tak jual set tanpa sarung.Kalau ada yang jual set tanpa sarung pun, size tilam mesti lebih kecik dari yang saya nak, ataupun lebih besar (size playpen). Susah jugak nak customised order untuk size tilam baby cot ni sebenarnya, sbb tiap2 baby cot berbeza kan size dia. Ni antara hasil contact sy dgn kedai2 lain:-
 
Air Tangan Deisha = Saya beli kain dari Deisha. Thanks Deisha sbb benarkan sy beli kain walaupun sy tak beli set tilam dgn awak. Ni link blogshop Deisha. Customer service dari Deisha mmg tiptop jugak. Msg facebook dia reply dgn cepat. dan dia sudi layan customer yg tak berapa sabar mcm saya ni. Dia jugak assists on tracking parcel since dia guna servis parcel dari Kangaroo and saya mmg tak pernah ada experience terima parcel dari company ni. InsyaAllah kalau ada nak beli fabric or set tilam, boleh terus contact Deisha. Kain saya pun dah sampai and sangat berpuas hati.
 
Antara pilihan kain yang ada kat kedai Air Tangan Deisha
*one of them is mine*
 
 
 
Bantal Kabu. Com = Size tilam boleh customised.Standard size dorg sgt kecik, around 23"x 30" je. Harga bermula dari RM190 dgn sarung sekali, lagi besar tilam yg kita nak, lagi mahal la harganya. Customer servis ok, tak la reply dgn cepat, tapi tak terlalu lambat. within 48hours dah dapat reply.
 
Ummi Craft = Size tilam yang besar. Size playpen. 40" x 30". Takde jual set tilam tanpa sarung. Pilihan fabric dia sangat lawa-lawa. Tapi dia tak jual kain sahaja, so klu nak mmg kena order set tilam, or set comforter etc. Customer Service sgt bagus. Btw, harga satu set dgn sarung cuma RM200 (tak termasuk pos). Murah jugak la sebab size tilam dia besar.
 
Tamatlah sudah kerja-kerja surveying on set tilam baby ni. *lega hati suamiku sebab tak perlu dgr isteri dia ckp pasal perkara ni lagi.* Bagi setiap individu, nak membeli sesuatu tu perlu pertimbangkan banyak perkara, selain harga, warna, corak, size, tempoh belian dan tempoh postage semua perlu dipertimbangkan. Jadi, pilihan terletak di tangan kita, tepuk dada tanya selera masing-masing. Saya sekadar share review ni berdasarkan experience sy sendiri. Harap membantu.
 
*balik raya ni nak bawa balik kain, mintak tlg mak jahitkan sarung tilam dan sarung bantal, dah siap nnt + iallah bila baby IH dah rasmikan tilam ni, saya akan share gambar*
 
 


5 comments:

  1. wah.. kluikutkan.. memang nak beli je semua fabric cantik2 tu kan.. :D

    ReplyDelete
  2. betul3..tp xtau nak buat apa banyak2.hehe

    ReplyDelete
  3. Sis..akk dpt bli size bb cot..skli ngn sarung only rm100 je..

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...