Thursday, December 20, 2012

Hospital Bag Checklist


Assalamualaikum and Selamat Pagi:)

I'm already at 35weeks. Supposedly mmg dah perlu siapkan hospital bag(s) cause next week dah masuk full term (36weeks @ 9 months). Huuuu, takut jugak bila hari makin hampir. Walaupun ini yang kedua, pengalaman pasti berbeza kan.
 
Untuk packing bag masa lahirkan Ilyaas dulu, saya guna checklist ini (sangat lengkap dan masih banyak barang tak terpakai). Untuk hospital bag kali ni saya packing mengikut pengalaman. Dah tak cari list-list yang banyak disediakan di internet.Saya ikut keperluan sendiri. Saya share kat sini, kalau ada mummies yg nak buat rujukan, silakan =)




Labour room bag (on the left and below)
Ward bag (on the right)
Labour Room Bag
*Note: Saya guna bag kecik untuk bawa barang baby ke nursery sahaja spt dalam gambar di atas*

Barang Keperluan Ibu
1. Sehelai Tuala
2. Sehelai Baju Butang dihadapan. (Saya guna baju nursing yg mmg dah ada)
3. Sehelai Kain Batik
4. Beberapa keping maternity Pad
5. Berus Gigi & Ubat Gigi
6. Minuman Coklat/Milo 3 in 1 dan biskut Jacob 1-2paket kecil (boleh ganti dgn roti etc)
7. Tafsir Al-Quran/ Surah Yassin
8. Stokin
9. Minyak Tiger Balm/Vicks
10. Telekung  (in case saya dah contraction tp belum turun darah/air ketuban)
11. Akhir-akhir Nanti saya akan masukkan buku pink serta IC saya dan suami sekali.

Barang Keperluan Baby
1. Sepasang Baju & Seluar Newborn Size (Long Sleeve)
2. Sehelai Napkin
3. Sehelai Tuala Bayi
4. Sehelai Receiving Blanket
5. Stokin dan Mittens Newborn
6. Topi/Hat Newborn
7.Newborn Diapers (1-2pcs)

Barang Keperluan Ayah
*Note: Boleh tinggalkan dalam kereta je*
1. Kain Pelikat untuk solat ketika di labour room
2. Camera
3. Charger Phone

Ward Room Bag
*Note: Boleh asingkan dalam 2 beg kalau mahu, satu untuk bayi, satu untuk ibu. As for me, saya combinekan dalam satu beg je*

Barang Keperluan Ibu
1. 1-2 helai Kain Batik
2. Maternity Pad secukupnya
3. Disposable Panties
4. 2-3 Nursing Bra(s)
5. Disposable/Washable Breast Pad
6. Sepasang Stokin
7. Selipar
8. Tudung Sarung
9. Set Mandian
10. Baju Tshirt/Nursing Blouse
11. Sweater
12. Pump Manual with Bottle
13. Nipple Cream
14. Minyak Urut/Minyak Panas
15. Thermos

Barang Keperluan Bayi
1. 2-3 Pasang baju bayi
2. Stokin and Mittens Bayi
3. 2-3 helai barut bayi (mungkin tak pakai lagi semasa di hospital)
4. Selimut bayi/Napkin untuk bedung
5. Minyak telon
6. Pseudocream
7. Set Mandian bayi size kecil (mungkin tak akan digunakan lagi)
8. 10-15 newborn diapers
9. Small size Baby wipes (paraben free)




7 comments:

  1. ehh.. da dekat da ker? good luck

    ReplyDelete
  2. nerves akk..huhu..anywat good luck to u sis..smoga dipermudahkan..

    bersalin kt mna..which hosp?

    ReplyDelete
  3. lin: 5weeks to go.dekat la kot rasanya
    kak azrine: nerveous la ni...
    thanks..iallah hospital ipoh

    ReplyDelete
  4. All the best. Bykkan doa and bzikir..insyaAllah :)

    ReplyDelete
  5. dah lama x dtg sini, busy x sempat blogging and baca blog.. tau yg athi dh pregnant, tapi rase cm kejap je dah nak keluar dh.. seronoknye ilyaas hafiy dh nak dapat adikkkkkk... hehehe..

    ReplyDelete
  6. :) thanks asha. its ok.i ada chat dgn huzai, dia pon ckp both of u skrg sgt bz, takpe, cari rezeki :)

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...