Friday, April 25, 2014

Tempat Makan Best di Greentown, Ipoh

Assalamualaikum , 

Kitaorg ni nama je duduk Perak, tp kalau orang tanya tempat makan best kat area Ipoh ke Sri iskandar ke, terkulat-kulat nak menjawab. 
Memang tak banyak pon tempat makan yg best yg kitaorg tau. 
Alih-alih pergi kedai sama je. bosan dah. 

Kebetulan ari Rabu aritu, lepas amik anak2 from babysitter, terus gi KPJ Ipoh, visit Atilia masuk spital. 
Sampai kat wad dia pon dah pukul 7malam. 
Kol 7.25 cmtu, kitaorg mintak diri. 
Gi cari surau dlm KPJ and solat dulu. 
Perut dah kelaparan gak la masa tu. 
cari idea nak makan mana. 
dua-dua mati kutu. 

ingt nak makan kat area simpang pulai je, dah on the way jalan nak balik rumah. 
sekali, pusing2 bandar ipoh, teringat nak gi ke arah Greentown. sebab ingt sblh pusat perubatan ar-ridzuan (tpt bersalinkan imani) ada restoran besar..

tgh dok memusing cari tu, nampak banyk gerai dpn padang MBI (dkt dpn bangunan majlis perbandaran ipoh) 
nak cari parking dekat kena gi sebelah oldtown white cafe dlm greentown tu. 

open air style
warung2 je pon
tp banyk choice la.
sepanjang jalan tu ada pelbagai gerai
kitaorg pergi gerai yg paling ramai orang

'
kebetulan time tu belum kol 8 malam lagi
so tak la ramai sgt pelanggan yg datang. 
servis pon jadi cepat je. 


malam tu, disebabkan kelaparan, semua makan nasik...
sekali amount dia boleh tahan banyak...
terkenyang berlebihan plak sampai rasa nak termuntah...
hahahah, tamak sgt kan..



I makan nasi goreng ayam berlada..
pedas gila.
ala-ala sambal ayam penyet, tp guna cili hijau..
pergghhhhhh, berpeluh2 makan.
kena plak malam tu order lai ci kang panas
mmg terbaik sgt la pakej berpeluh masa tu



Ilyaas dgn Imani share nasi ayam
nasi ayam dia pon kuantiti banyak
Ilyaas makan almost 4/5 bahagian nasi tu. 
the rest imani makan.
budak tu kena bg dia makan sendiri, baru ada nasi yg masuk dlm perut dia.
klu kita suap, kena pakai tgn.pakai sudu dia tak nak.


en suami (hahahah tiru gaya kak abby pngil en somi) plak makan nasi goreng patayya banjir
dia kata sedap.
licin la dia makan.
terrer tu makan sampai licin smpi sebelah tgn pegang imani




Ni air en suami order.
laici blended. 
sedap !
tp banyak sgt
tak larat nak habiskan


ketamakkan kitaorg tak habis di situ
nampk sorang abang dok kipas2 api bakar sate
maka kami order 10 cucuk sate lagi

satu cucuk 70 sen.
lama x beli sate. slalu beli kat pasar malam 40sen je satu cucuk.
nasib baik rasa dia sedap n mmg gemok2..




Ni kira tpt makan baru la bagi kitaorg.
and considered best
kebersihan pon nampak terjamin
tak de lama nampak binatang2 berkeliaran
no kucing
no rats
no lipas
no lalat too

yang tak best, sebab dia open air, makan orang nak isap rokok suka hati je la

kena la pandai2 cari tpt duduk hujung2 jauh sket so that anak2 dan diri kita tak terhisap 
asap rokok orang lain



4 comments:

  1. Wow..best..mna tau nti tersinggah ipoh..blhla melawat tmpt mkn ni yeahh

    ReplyDelete
  2. Saya kalau pegi area tu cari char kuew tiow :-)
    Lamanya x ke sana....

    ReplyDelete
  3. Ipoh memang terkenal dengan tempat makan yang best2. Thanks for sharing :)
    Ceritamama

    ReplyDelete
  4. situ paling best sup mak endah... yg lain tu x pasti la pulak..

    jom singgah blog saya sis

    www.bidadarigojes.blogspot.com

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...