Monday, July 4, 2011

Anak Susuan


Salam semua

Last weekend, my FiL datang bercuti2 serta bershopping2 di KL. Dorg je yg shopping kain2 baju raya since I already tempah mine using kain2 yg dapat masa hantaran kawin dulu + kain hadiah time kawin dari kaum kerabat..since mengandung sebulan after kawin, so tak sempat nak tempah..sekarang la baru sempat nak tempah, and of course dgn ukuran badan yg baru setelah perngembangan selepas bersalin.

Ok, back to the title, sekarang sy dah ada anak susuan ye! =) Nama baby itu ialah Muhammad Amzar Muhd.Syahril. bukan orang lain pun, he is my nephew from my husband side. Amzar is 10months now. And he was and still fully breastfeed since birth. Cuma sekarang the mother decide to start formula milk (atas sebab2 yang tertentu yang tidak dapat dielakkan) serta suggestion pihak nursery yang menjaga Amzar. but, Amzar still refuses to drink formula milk sehingga menyebabkan badan Amzar makin kurus. Kesian jugak tengok. susah rupanya nak bercerai susu badan ni.tak tahu la mcm mana nnt bila dah sampai masa untuk Ilyaas bercerai susu badan saya...(thinking mode)
Masa hari sabtu lepas, since golongan ibu2 serta wanita2 bujang dari HD bershopping di Jakel dan saya tidak mahu ikut sebab saya dah tempah baju raya serta nak spend masa bersama anak teruna tercinta Ilyaas Hafiy, maka saya pun duduk la di rumah KU bersama-sama kaum bapa. dalam tgh hari mcm tu, Amzar mengamuk kelaparan n daddy dia bancuh susu formula untuk dia.tp sungguh2 dia refuse tak nak susu tu..at the same time sister Amzar pulak nangis mengantuk...so, since Ilyaas dah kekenyangan dan dah tidur lena, I took Amzar and cuba nak bagi dia minum susu formula tu.sungguh2 lagi dia menolak botol susu itu.dan terus2 menangis sampai la dah restless then i offer the milk again, still tak nak.when i offer Miss B terus dia minum sambil mata pejam...finally Amzar dapt tidur nyenyak after dah kenyang. tp tu belum lagi jadi anak susuan sebab baru sekali kenyang.kan syarat2 menjadi anak susuan adalah

"anak tersebut menyusu sekurang-kurang lima kali kenyang dan umurnya tidak melebihi dua tahun. Susu ibu boleh diberikan kepada anak secara terus atau dipam dan disimpan, kemudian berikan kepada anak tersebut"

So, before Amzar balik semula ke JB, my sis -in-law and me pun decided untuk menjadikan Amzar anak susuan saya..Maka, lebih kurang 72-84oz EBM milik Ilyaas Hafiy telah dihadiahkan kepada Muhammad Amzar. Mudah-mudahan dengan ada bekalan susu ibu tu, Amzar dapt slow-slow bertukar kepada susu formula dan bercerai susu badan tanpa mengejut.dan dengan itu, jadilah Amzar anak susuan saya + suami (selain anak sedara) serta adik-beradik susuan Ilyaas Hafiy. Dan dgn itu juga, tidak batal lah air sembahyang saya apabila bersentuh kulit dgn Amzar + tak perlu menutup aurat seperti rambut apabila berada sebumbung dgn Amzar (once Amzar dah akil baligh nnt la).

Lagi satu tujuan bagi EBM ke Amzar sbb freezer peti ais dekat rumah sudah terlalu penuh dah sarat dgn EBM Ilyaas.sampai kan tak ada langsung ruang untuk buat ais ketul atau pun isi ayam separuh ekor pun tak muat. Nak beli deep freezer, tp belum ada kemampuan di situ. masih mensurvey2 harga. Kalau ada sesiapa tahu/mahu jual 2nd hand deep freezer, pls let me know yer. Amat berminat sekiranya condition freezer masih elok.

ok, nak tayang muka anak teruna saya yang dah 6.6kg serta anak susuan saya (bersama sepupu mereka, Cik Zulfa)
cuba teka mana satu anak teruna saya?

--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--


jawapannya ialah, si comel berbaju kuning itu yer....dan anak susuan saya ialah budak kecik yg dok gigit botol air biru tu.....

3 comments:

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...