Wednesday, May 9, 2012

Fenugreek Pills -GNC and Snowdrop Brands


Masa bulan Feb yang lepas, saya dah pernah buat satu entry pasal Fenugreek and My Breastfeeding Journey, siap ada graf lagi on how much milk I can collect after consuming fenugreek pills. Masa tu, mmg keadaan susu sangat2 terdesak sebab Ilyaas belum cukup setahun and still minum susu dgn banyak. Alhamdulillah, Allah bg lagi chance nak breastfeed dia, walaupun saya sentiasa ada back-up formula milk dkt rumah babysitter. Tp setakat ni, belum pernah atau sgt2 jarang diberi. Kalau bg pun, paham2 je la rejection yang bakal diterima. 


Ok, berbalik pada tajuk entry ni, until now, saya dah consume dua jenis fenugreek dari dua supplier yang berbeza. Marilah kita tengok apa perbezaannya.

First time cuba makan fenugreek, ialah dari Brand Snowdrop. Kalau dalam gambar di bawah ni, botol yang sebelah kanan. Saya beli dari MumShoppe dgn harga RM54 (excluded postage). Dalam tu ada 150 capsules. Setiap capsule mengandungi 570mg fenugreek. Untuk brand ni, saya amik 2 capsules per intake. Biasanya, saya amalkan sebelum sarapan pagi.Kalau terlupa, waktu sebelum lunch. Kalau refer pada entry pertama saya yang graf tu, milk collected is after using this brand. 



Kemudian, lepas habis first botol, saya bertukar ke Brand GNC pula. Sebab malas nak beli online and perlukan dalam kadar segera. Harga nya slightly mahal dari brand Snowdrop. It is RM68.90 for 100 capsules. Tapi, setiap capsules tu mengandungi 610mg fenugreek.Maknanya, kandungan satu capsule fenugreek GNC lagi banyak dari satu capsule fenugreek Snowdrop. Kalau dalam gambar di atas ni, dalam botol sebelah kiri tu. So, since kandungan fenugreek GNC pills ni lagi tinggi, saya just amik satu pill before makan. Tapi kadang-kadang tak disiplin sangat, terlupa la:P Susu saya pula konsisten sehari pump dua kali dalam 9-11oz. Okla, cukup2 memenuhi keperluan Ilyaas. Yang saya risaukan utk waktu malam, because he melekat with Miss B for most of the time. So mmg perlu susu banyak pada waktu malam. Walaupun dinner dia makan banyak, 30 minit lepas tu sure nak susu jugak,direct la, xpandang botol kalau kat rumah :( 
Gambar ni pulak tunjuk size difference between GNC and Snowdrop fenugreek capsules. Tak beza sgt la size, but GNC is slightly bigger. syiling 20sen tu untuk upah saya amik gambar, hehehe, takla, buat scale. Dari segi warna, GNC pill lebih cerah berbanding Snowdrop. Bau ke-halbaan pula lebih kuat pada pill GNC berbanding Snowdrop. Rasanya setakat tu je la kot comparison nye. Yang lain2 semua sama,effect sama la nak increase milk, as a natural milk booster. 

Oh btw, boleh la kot share serba sedikit kelebihan fenugreek ni.. bukan nak promote, tp nak kongsi knowledge, sebb dulu saya tak tau pun psal fenugreek ni..so, selain daripada traditional milk booster, fenugreek juga ...(sila refer table di bawah)

This supplement has been used in connection with the following health conditions:

Used forAmountWhy
High Cholesterol
10 to 30 grams three times per day with meals3 starsFenugreek seeds contain compounds that inhibit both cholesterol absorption in the intestines and cholesterol production by the liver.
Type 2 Diabetes
2.5 to 15 grams daily3 starsFenugreek seeds are high in soluble fiber, which helps lower blood sugar by slowing down carbohydrate digestion and absorption.
High Triglycerides
100 grams seed daily or 25 to 50 grams defatted seed powder daily2 starsFenugreek has been shown to lower total and LDL cholesterol and triglyceride levels in people with high lipid levels in preliminary trials..
Constipation
Refer to label instructions1 starFenugreek is a mild bulk-forming laxative that's best suited for long-term use in people with constipation.
Type 1 Diabetes
Refer to label instructions1 starFenugreek seeds are high in soluble fiber, which helps lower blood sugar by slowing down carbohydrate digestion and absorption.

Source : GNC Herbal Plus

Untuk lebih info, boleh kunjungi website Snowdrop. Ada article simple yet informative pasal fenugreek. Last but not least, gambar moment budak ni tak nak lepas gombeng (versi sopan dan sesuai untuk tontonan umum) .






ps: belum cuba Alfafa lagi, mungkin masa anak kedua nnt ( jika ada keperluan)

Published with Blogger-droid v2.0.4

5 comments:

  1. Nice info.. terima kasih. saya baru mencuba fenugreek GNC. Baru first day ambil dah nampak hasil.. moga-moga memang bertahan..

    ReplyDelete
  2. gd info..sy tgh review psl fenugreek..tq ;)

    ReplyDelete
  3. gd info..sy tgh review psl fenugreek..tq ;)

    ReplyDelete
  4. Fenugreek aka Halba di malaysia...jadi kalau nk jimat...sila blend halba 600mg dlm 1tspn ...agak pahit jadi mix lah dgn madu... best combination untk breastmilk halba dgn jintan manis.. :)

    ReplyDelete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...