Tuesday, April 30, 2013

Ilyaas Learns Phonics via Starfall.com

Last year, 2012, one of my resolution is to start teach Ilyaas on ABC. However, I did not meet my resolution. LOL.  Kalau nak list kan alasan kenapa xdpt capai resolution tu, memang boleh panjang berjela, tp mainly because umi yang malas.  Tapi bila masuk 2013, Ilyaas pon dah 2tahun, rasanya tak terlalu awal nak mulakan dia dengan ABC and Alif Ba Ta. Chart mmg dah lama bertempek kat dinding rumah, nak mengenalkan huruf satu per satu pada si anak itu yang lambat dimulakan. So, upon reading from Mommy Nadia how she made use of starfall.com to teach her kids ABC, saya pon mula browse through this website. 

http://www.starfall.com/

Personally I like website ni. Sebab interactive. Kena klik klik then keluar bunyi. 
Ada animation sekali. Simple je animation dia, tp boleh la buat Ilyaas ketawa dan belajar pronounced betul-betul. Walaupun Ilyaas ni belum boleh cakap betul-betul lagi. Tapi husband tak minat website ni, dia lebih suka yg boleh play mcm video kat youtube. Senang katanya, sekali tekan je, anak duduk layan. Tapi bg saya, kalau bukak mcm video tu, maknanya kita biar anak tengok while kita buat kerja lain. Tak learn sama-sama dengan dia. Mungkin boleh membantu bila kita tgh busy, tp untuk pastikan tahap keberkesanan anak belajar dan memahami, rasanya interactive website is more suitable. 
Sebab Ilyaas baru 25bulan, dan belum terrer tekan2 mouse pada button yang betul, I will sit with him sementara dia belajar di starfall.com ni. Yes, we have to spend some time ajar anak. Ni one of the screen capture untuk interactive huruf A. Dia akan sebut A..dan buat bunyi aaaaa. 
Kemudian boleh tekan next, pastu keluar objects yang bermula dengan huruf A (apple, alligator) then ada game pick A besar dan A kecik masuk dalam bakul. Huruf-huruf lain pon macam tu jugak. Ada jugak video untuk huruf AEIOU....


Sambil ajar phonics via starfall.com, saya guna jugak felt ABC yang I hadiahkan pada Ilyaas as his 2 yrs old birthday present. Suka sgt felt phonics ni sebab nya walaupon Ilyaas tak reti lagi mengenal huruf, dia tetap main2 dengan huruf-huruf ni, mungkin lama-lama dia akan ingat bentuk-bentuk huruf ni dan lebih mudah dia mengenal which one is A , B , C dan seterusnya. 


Ilyaas tengah excited tunjuk huruf felt B for ball. 
Nampak keserasian di situ bila dia cuba ikut apa yang ditunjukkan di starfall.com dan pick up huruf2 felt yang sama. 

I hope, by end of this year, Ilyaas dah boleh kenal huruf ABC ni. Kalau belum hafal sampai Z, its ok, tp sekurang kurangnya on the way  untuk mengenal semua huruf. Umi tak mau pressure Ilyaas, and also myself. 

just to start him learning something while playing. =)

Oh yes, lupa nak gitau, website starfall.com ni kalau nak dpt full access kena bayar =( 
tidak best di situ. 
Kalau pakai yg free je, dpt full access pada phonics only. Number tak dpt, reading tak dpt..serta yang lain-lain lagi. Saya belum lagi purchase untuk access. Tengok keadaan dan keperluan. Mungkin tak perlu. 
tapi if any of u guys yang ada access, let me know la, kot kot korang nak share access tu ke???

heheheh, bukan murah its $35 USD..tu kena pikir pikir...
Kalau boleh share-share nak jugak ...No comments:

Post a Comment

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...