Thursday, May 9, 2013

Seafood Galore di Tganu


Mari kita tenung mata udang ni.. Nampak lazat lagi menyelerakan?
Agaknya apa udang ni tgh kata (andai dia boleh berkata-kata)

1. Cepatla makan saya. Nanti saya masuk syurga. 
2. Apesal lah mak budak ni amik gambar aku, makan je la.nak letak kat blog la tew.kan?

Apepun yg udang tu kata, udang tu dah selamat ku makan dengan penuh berselera nya.. 

Kalau pegi Terengganu, jangan lupa singgah makan Ikan Celup Tepung atau nama glamernya ICT. 
Kebiasaanya, menjadi sebutan ramai di sini,untuk minum petang. Ada sgt banyak kedai yang jual ICT ni sepanjang pantai berdekatan Airport Sultan Mahmud. Kat belakang airport je sebenarnya. 

Kedai yang sentiasa menjadi pilihan kitaorg ialah ICT Haji Pok Long. 
Waktu perniagaan 2.15petang- 7.30malam
Kat sini bukan nye jual ikan celup tepung je, ada mcm-mcm lagi seafood yang dijual..
Kedai ni antara yg famous kat sini. Kalau tak caya tengok gambar bawah ni...


Penuh kereta parking depan kedai. Nak makan pun kadang2 tak cukup meja. 

Sebab ikan, udang, sotong, ketam kat kedai ni semuanya fresh. 
Goreng panas2, cicah dengan sos homemade orang ganu, mmg terbaik dari ladang lah. 


udang dan sotong untuk di pilih. 
harga maaf saya memang tak tahu. setiap kali pegi, parents in law bayarkan. kuikuikui
kat sini, amik je dulu makanan2 ni.kemudian amik sehelai kertas mcm notepad tu, then tulis apa yg kita dah amik. like berapa ekor ikan, bera

ikan kembung celup tepung. Ya Allah manisnya isi ikan ni.. 
Sedap gila!


Yang gambar collage ni kita kasi besar2..biar semua orang tengok rasa nak gi kedai ni. 
hahahahah..kejam x? 
nampak tak ketam tergolek tu? 
cuba imagine rasa isi dia manis lemak berkrim mcm mana? 

pastu sotong kat sebelah tu. lembut, kenyal dan juicy bila digigit...indahnya saat makan seafood kat sini. 

nak nak lagi angin laut bertiup lembut....nikmat nya jadi rakyat ganu..
eh eh belum lagi. tak dan tukar alamt ke ganu lagi...

Pastu dah kenyang makan semua seafood ni, layan pulak 










Ais Jagung Parut


Nyaman nye rasa








Apelagi?

Kalau gi Ganu, singgah la sini ye=)




8 comments:

  1. betullah.nmpk menyelerakan betullah udang tu.heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh:) memanggil2 utk dimakan..

      Delete
  2. amboi... sedap2 je tengok... meleleh air liur baby.. da la jauh nak g pekena... uhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak dah buat lin ngidam ke? cmne ni

      Delete
  3. dah boleh jadi org trg ni..:)

    ReplyDelete
  4. Ni xblh jd nya...WAJIB pegi trengganu tahun ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeh2..berjaya la sy promote ganu ni..:P
      so apelagi kak, cpt2 plan la cuti skolah xlama je lagi..

      Delete

Drop you thoughtful cherry here. Thank You =)
Sila datang lagi...